Znate li šta je SEKSTING? Evo kako naivna ljubav može da postane PAKAO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2017, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta je SEKSTING? Evo kako naivna ljubav može da postane PAKAO!

Umesto da zadivite simpatiju, sebi možete napraviti problem

Nasilje na internetu se dešava svuda oko nas i sve je rasprostranjenije, zbgo toga je neohodno da i roditelji i nastavnici budu što više upućeni u ovu tematiku.

Digitalno nasilje je mnogo opasnije od fizičkog, jer  često se ne zna sa kim ustvari dete ima posla, obrizom na to da profil može biti anoniman. Takođe informacije se mnogo brže šire, bilo da su u vidu fotografije, snimci, komentari ili, prosto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izmišljena vest, a pisana reč ostaje, te žrtva može svaki put nanovo da proživi užas dok čita.

Naravno, tu je i seksualno nasilje na internetu koje se stručno naziva seksting.

Seksting je nasilje koje ima seksualne konotacije. Seksualno online uznemiravanje se najčešće dešava kada deca žele da zadive simpatiju, kada ih prijatelji pritiskaju ili nagovaraju da to uradi ili kao odgovor na seksualnu poruku.

Postoje dve vrste sekstinga: seksualno uznemiravanje i seksting kao posledica besa ili osvete.

Seksting je kreiranje i slanje poruka ili fotografija sa eksplicitnim sadržajima seksualne prirode elektronskim putem, prevashodno sa jednog na drugi mobilni telefon.

Postoji mnogo razloga zašto mladi žele da se slikaju na ovaj način ili zašto žele da pišu i šalju nekome tekstualnu poruku sa eksplicitnim seksualnim sadržajem. Ponekad se tu radi o dve mlade osobe koje su u intimnoj vezi koje zbog toga ovim putem žele da prodube osećaj međusobne intimnosti ili da dokažu svoju ljubav i posvećenost jedno drugom, ali seksting isto tako podrazumeva slučajeve kada jedna osoba nastoji da započne odnos sa nekom osobom ili kada neko jednostavno želi da se napravi važan ili traži način da se zabavi.

Iako slanje poruka ili slika sa seksualno eksplicitnim sadržajem samo po sebi već predstavlja dovoljno veliki problem, seksting je društveno opasna pojava zbog toga što se materijal koji čini sadržaj sekstinga može veoma lako slati velikom broju korisnika, što osoba koja je sadržaj kreirala ni na koji način ne može da kontroliše. Slanje poruka sa navedenim sadržajem može u izvesnim slučajevima da proizvede i neposredne posledice, najčešće među osobama iz iste škole, ali i ozbiljnije posledice koje postaju očigledne kasnije u životu, kao što su (ne)mogućnost upisa na odabranu visokoškolsku ustanovu ili fakultet, ili (ne)mogućnost dobijanja posla ukoliko se dogodi da navedeni sadržaj stigne i do komisija za upis ili do eventualnog poslodavca.

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.