Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj besplatne pravne pomoći

Beograd -- Besplatna pravna pomoć u Srbiji za sada postoji samo u opštinama i nevladinim organizacijama, a uskoro bi trebalo da profunkcioniše na državnom nivou, piše "Politika".

Informisanje građana o ovoj mogućnosti neophodno je i zato što je, govori iskustvo, najviše koriste oni koji su "učeni" da kriju svoju muku i upozoravani da na njihovu stranu neće stati niko, a ponajmanje država i njeni sudovi.

Prema podacima Fonda za pravnu pomoć Programa za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN (UNDP) koji podržava razvoj besplatne pravne pomoći u Srbiji, nju mahom traže samohrane majke, a u službi besplatne pravne pomoći opštine Novi Beograd, kažu da je sve više onih koji se žale na kršenje ugovora o radu. Pored njih, u one kojima je takva pomoć najpotrebnija, spadaju Romi i izbeglice.

Posle porodičnog prava, najviše problema ovim ljudima zadaju pravo na imovinu, na stanovanje ili na penzijsko i invalidsko osiguranje.

Suprotno obilju raznolikih problema, u opštinskim službama pomoći ima malo zaposlenih, najčešće jedna ili dve osobe, pa su primorani, protivno profesionalnim običajima, da postanu stručnjaci za sve ostale oblasti prava.

Pre raspisivanja izbora najavljivano je da će uskoro biti završen nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a planirano je da u skupštinsku proceduru uđe na jesen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.