Zmije otrovnice nemojte uznemiravati ili povrediti

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmije otrovnice nemojte uznemiravati ili povrediti

Vršačke planine prirodno su stanište za šest vrsta zmija, a medju njima je samo jedna otrovnica - šarka. U poslednjih osamdeset godina zabeleženo je osam ujeda šarke, a poslednji se desio nedavno - i to iskusnom biologu i rendžeru na Vršačkim planinama Milivoju Vučanoviću.
Zbog jedne fotografije Milivoje Vučanović je završio u bolnici. Šarka je, uznemirena i isprovocirana, upozoravala Milivoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a onda je uspela da ga zubom okrzne ispod nokta.

Znajući šta sledi, iskusni prirodnjak je odmah seo u automobil i odvezao se u bolnicu.
"Osetio sam veliku iznemoglost, počele su boje da mi se mešaju da mi bledi slika i da mi sve blešti pred očima", priča Milivoje Vučanović, biolog, rendžer na Vršačkim planinama. "U bolnici, više nisam imao snage da ustanem, oni su me sproveli do kreveta, dali infuziju i protivotrov. To stanje obamrlosti trajalo je sat vremena i onda je počelo sve da se vraća u normalu."

Blizak susret sa šarkom prošle godine imao je i infektolog u penziji dr Jan Častven. Na izletištu na Vršačkom bregu naišli su na šarku a, na svu sreću, sve se završilo bez posledica. U svoj dugogodišnjoj praksi, kaže dr Častven, infektolog u penziji, samo nekoliko puta je imao pacijenta sa ujedom otrovnice:
"Znaci teškog trovanja nastupaju posle par minuta i to je, u stvari, znak da se radi o ujedu otrovnice. Kod takvih slučajeva treba da se što pre primeni zmijski protivotrov kojeg ima kod nas na infektivnom odeljenju već decenijama."

Nedavno je na gradskom jezeru, jedna Vrščanka snimila zmiju u vodi, što je izazvalo strah kod nekih građana. Stručnjaci kažu - bez razloga. Radi se o bezopasnoj vodenoj zmiji ribarici, čije je prirodno stanište uzurpirano radovima na obližnjem potoku Mesiću, pa je uplašena novo stanište potražila u gradskom jezeru.
Opšte pravilo je, a važi za sve vrste zmija: nemojte ih iz znatiželje dirati, sačekajte da prođu i nastavite svojim putem. A ni slučajno ih nemojte ubijati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.