Život u kolibama od bambusa, lov kopljima i žrtvovanje svinja (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u kolibama od bambusa, lov kopljima i žrtvovanje svinja (FOTO)

U središnjim visoravnima zapadne Nove Gvineje živi jedna od najbrojnijih etničkih grupa Papue – ljudi jedinstvenih običaja i načina života.

Italijanski fotograf Roberto Paci imao je priliku da provede izvesno vrijeme s pripadnicima plemena Dani i zabilježi njhovu svakodnevnicu: život u kolibama od bambusa, lov kopljima i rituale poput žrtvovanja svinje prilikom proslave jenčanja.

Narod Dani čine tri stotine plemena koja žive u Velikoj dolini, poznatoj i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kao Dolina Balijem, a neka od njih imaju svega po tri ili četiri člana. Kako je Paci primjetio, „narod Dani je veoma stidiljiv, ali i radoznao“.

„Fascinantno je i samo pomisliti na to da oni još uvijek žive u primitivnim uslovima dok mi imamo internet, automobile i tržne centre“, istakao je ovaj fotograf, kojem je bila zanimljiva neposrednost u komunikaciji koju je primjetio u ovoj sredini. „Kada sam tek stigao u njihovo selo, bio sam oduševljem načinom na koji komuniciraju – često će hodati držeći vas za ruku ili rame.“

On je dodao i da su žene nešto rezervisanije, dok su djeca puna energije i željna priča o misterioznom zapadnom svijetu. Ipak, sve to ostaje samo na radoznalosti – niko od njih nikada nije napustio zajednicu, premda dopuštaju malim grupama radoznalaca da ih posjete i otkriju nešto više o njihovim fascinantnim životima. Međutim, nismo mi jedini koji uče: i pripadnici naroda Dani zanimaju se za naše živote.

„Prije nego što sam ja stigao u selo, neka djeca ovih plemena nikad nisu vidjela foto-aparat. Njihova radoznalost je bila fascinantna“, rekao je Paci.

Plemena naroda Dani otkrivena su 1938. godine, zahvaljujući aerosnimcima koji su pokazali tragove civilizacije u nekim djelovima Velike doline. Ispostavilo se da u njoj krije čak trista plemena.

(NN/nationalgeographic.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.