Žitelji potkopaoničkih sela čuvaju reku, ne žele mini-hidroelektranu

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitelji potkopaoničkih sela čuvaju reku, ne žele mini-hidroelektranu

Meštani Radmanova mesecima se protive izgradnjii još četiri mini hidroelektrane između Brzeća i Brusa. Danas je - zbog najavljenog dolaska izvođača radova - ulaz u selo blokiran.
Investitor je pismeno obavestio predsednika Opštine Brus da danas počinje radove u Radmanovu koje će obezbeđivati 80 do 100 ljudi. To je bio razlog da se meštani ovog i ostalih kopaoničkih sela duž Brzećke i Graševačke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reke, koji imaju isti problem, okupe.

"Oni imaju kao neku dozvolu, ta dozvola je za nas nevaljana. Zašto bi neko ako ima valjanu dozvolu doveo obezbeđenje", pita se Miloje Savić iz Radmanova. "Ne možemo da dopustimo, meni je ovde kuća na 30 metara. Niko nije znao da mi objasni kakav je to zvuk, da li je zračenje. Jedino da se dignem u da odem."
"Uvođenjem same reke u cevi  mi bismo ostali bez vode", naglašava Miroslav Pavličević. "Ta reka nam služi za polivanje povrtarskih i voćarskih kultura - krompira, paradajza, paprika,  maline i kupine. Ostali bismo jednostavno bez vode koja služi kao osnov za za život."
Ni radnici, ni investitor nisu se pojavili do početka naše emisije, a nisu se javljali ni na telefon. Kako smo saznali od predsednika Mesne zajednice,  građevinsku dozvolu izdalo je resorno ministarstvo.
Rok za izgradnju mini-hidroelektrane u Radmanovu ističe 7. septembra. Do tada, meštani će dežurati kraj reke i puta.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.