Žestoke borbe na istoku, 7 mrtvih

Izvor: B92, 03.Avg.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoke borbe na istoku, 7 mrtvih

Lugansk/Donjeck -- Šest civila poginulo je u Donjecku na istoku Ukrajine tokom protekla 24 sata, dok je u Gorlovki u Donjeckoj oblasti jedna osoba poginula, a 17 je ranjeno.

TV kanalu "112 Ukrajina" prvi zamenik gradonačelnika Donjecka Konstantin Savinov rekao je da je juče poginulo šest civila a da je 12 njih zadobilo rane od gelera.

Prema ranijim izveštajima agencija u Donjecku su čitavu noć trajale borbe i pogođena je granatom i razrušena jedna škola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U opasnosti da budu opkoljeni, separatisti su ponovo pozvali Rusiju da im pošalje trupe u pomoć i zaplenili vozila i hranu stanovnika i preduzeća.

Predstavnik ukrajinske vojske, Aleksej Dmitraškovski, rekao je za agenciju AP da se vladini vojnici bore da održe položaje na prilazima Donjecku, ali su naišle na otpor.

Vršilac dužnosti glavnog lekara Druge gradske bolnice u Gorlovki Vladimir Harkovski izjavio je agenciji RIA Novosti da je prilikom artiljerijske paljbe juče poginuo najmanje jedan žitelj tog grada, a da je 17 ranjeno gelerima.

Agencija navodi da je Gorlovka, koju kotrolišu proruske snage, izložena vatri čitavu nedelju dana, i da je u tom periodu život izgubilo 30 osoba a još 103 je ranjeno.

Ranije danas vlasti Luganska saopštile su da je najmanje troje civila poginulo, a da je još osam ranjeno tokom proteklih 24 sata u oružanom sukobu i pucanju na Lugansk.

Pod artiljerijskom vatrom bile su teritorije Artjomovskog, Oktobarskog, Lenjinskog i Kamenobrodskog rejona, navodi ukrajinska agencija.

Itar-Tas s prenosi ocenu gradskog antikriznog centra da je situacija kritična.

U medjuvremenu, ruske agencije prenele su tvrdnju štaba proruskih snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) da su ukrajinski vojnici opkoljeni.

UNN izveštava da je u Donjecku noć 2. na 3. jul bila nemirna i da žitelji skoro svih rejona javljaju za snažne eksplozije, razmenu vatre iz automatskog oružja i kretanju vojne tehnike ulicama grada.

Jedna granata pogodila je i delimično srušila školu u Petrovskom rejonu, uništeno je 560 kvadratnih metara krova, izbijeni su prozori i vrata, navodi ukrajinska agencija i dodaje da su uz zgradu potpuno uništene pomoćne prostorije.

UNN navodi saopštenje pres centra Sstaba za antiterorističku operaciju po kom ukrajinske snage nisu imale tokom protekle noći gubitaka.

Pobunjenici: Pregovramo o predaji ukrajinske jedinice

Vojne snage samoproglašene Narodne Republike Lugansk saopštile su danas da su počele pregovore o predaji s predstavnicima jedinice ukrajinske vojske koja je već danima opkoljena na teritoriji pod kontrolom pobunjenika na jugoistoku Ukrajine, u blizini granice sa Rusijom.

Kako prenose RIA Novosti, ukrajinska jedinica, veličine brigade, okoljena je u blizini grada Sverdlovska, na samoj granici s Rusijom.

"Nestalo im je hrane, vode i goriva. Imaju samo municiju za pešadijsko naoružanje i to za nekoliko dana borbe. Ušli smo u

pregovore s našim predlogom da oni unište svoju borbenu tehniku (oko 70 vozila), predaju lično oružje i municiju, a da ih mi pustimo da iz okruženja odu na teritoriju Ukrajine", rekao je neimenovani predstavnik pobunjenika iz Luganska.

On je, medjutim, dodao da se predstavnici ukrajinske vojske nisu složili s tim predlogom, već traže da im se dopuste da odu s borbenom tehnikom.

Predstavnik pobunjenika je rekao da Ukrajinci imaju rok od nekoliko dana da odgovore na zahtev za predaju, a do tada ostaju pod opsadom pobunjenika i pod artiljerijskom vatrom, ali pobunjenici neće pokušati da ih direktno napadnu.

"Dopremanje hrane i municije opkoljenoj grupi je veoma otežano zbog gubitaka koje je ukrajinska vojska imala u transportnim avionima. Te su mogućnosti, praktično, svedene na nulu", rekao je taj pobunjenik za RIA Novosti.

Ta ukrajinska jedinica poslata je na sam jug Ukrajine, na početku akcije slamanja pobune, da pokuša da snage otcepljenih delova zemlje odvoji od granice s Rusijom, ali u tome ne samo što nije uspela, već je opkoljena i blokirana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.