Žene na selu ne smeju biti zapostavljene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene na selu ne smeju biti zapostavljene

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je danas da žene na selu u Srbiji ne smeju biti zapostavljene i da im se mora omogućiti ekonomska ravnopravnost, zdravstvena podrška i dostojanstven život.

Gojković je, otvarajući konferenciju "Žene žive i na selu" u Skupštini Srbije rekla da je važno da društvo ne zaboravi da žene ne žive samo u gradovima, već i na selima, gde često ostaju zapostavljene, dok su problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima teži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i složeniji od onih u gradskim sredinama.

Navela je da današnjom konferencijom počinje serija obilazaka seoskih područja i razgovora sa ženama, kako bi se država upoznala sa njihovim problemima i javnosti ukazalo na stvarni položaj žena na selu, ali i donele odluke šta je potrebno uraditi da žene na selu budu društveno i ekonomski osnažene.

"Naš cilj je i da posebno ukažemo na značaj i potrebu ekonomskog osnaživanja žena na selu, posebno kroz podsticanje na preduzetništvo, potom osnaživanje u borbi protiv nasilja u porodici, kao i da ih motivišemo da odlaze na preventivne zdravstvene preglede, što je od ključne važnosti", rekla je Gojković.

Navodeći da se sela suočavaju sa brojnim izazovima, poput siromaštva, nedovoljne razvijenosti, nedostatka adekvatne putne infrastrukture, kao i pristupa zdravstvenim uslugama, ali i sa problemom migracija i pražnjenjem seoskih sredina, Gojković je rekla da je posebno težak položaj žena.

"Žene na selu su najčešće one koje prve ustaju u svom domaćinstvu, prve su na njivi, u voćnjaku, često nemaju ni subotu ni nedelju, kao ni odmor, a pri tome, njihov rad se uglavnom ne prepoznaje i ne vrednuje na pravi način. Suočavaju sa odsustvom mogućnosti bilo kakvog izbora kada je reč o zaposlenju, više od 50 odsto je nezaposleno, nemaju sve potrebne uslove za adekvatnu brigu o svom zdravlju i najmanje imaju vremena za sebe", navodi Gojković.

Dodaje da žene najčešće žive u patrijarhalnoj i tradicionalnoj sredini, što dovodi do toga da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoči da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a samo 16 odsto ima imovinu nad zemljom.

Gojković je rekla da u parlamentu ne postoji žena poslanica koja je glas žena sa sela.

Da bi se ženama na selu omogućio dostojanstven život, potrebno je omogućiti im zaposlenje i sticanje znanja i kvalifikacija, programe za razvoj ženskog preduzetništva i podsticaje ženama poljoprivrednicama.

Ona je istakla da će parlament u saradnji sa vladom nastaviti da radi na unapređenju zakonske regulative i istakla da treba ohrabriti i žene na selu koje trpe nasilje da to prijave.

Gojković je istakla i da će Srbija uskoro usvojiti novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da se mora osigurati da svaka žena, ma gde da živi, ima zdravstvenu podršku, mogućnost da bude ekonomski ravnopravna i dostojanstveno živi.

"Žene na selu ne smeju da bude zapostavljene. Žene mogu pružiti ogroman doprinos kako za razvoj sela, tako i čitavog našeg društva. One su stub svojih porodica i čitavog društva i bez pune ravnopravnosti žena nema razvoja i napretka", istakla je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.