Žene će biti većina u novoj holandskoj vladi

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 10:58

Žene će biti većina u novoj holandskoj vladi

Kada Marijel Pol bude položila zakletvu kao ministarka za osnovno i srednje obrazovanje, holandska vlada će prvi put ima više ženskih, nego muških članova.

To će Holandiju svrstati u malu grupu zemalja u kojima žene čine veći deo vlade, piše "NL Times".

"Uvek postoji rizik da takva, skoro jednaka, raspodela između muškaraca i žena neće potrajati. Međutim, to se sada ne dešava", rekla je Devika Partiman iz organizacije "Glasajte za ženu".

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe "Women Inc" poručuju da će odluka da vlada ima više ženskih članova imati dva efekta.

"Pre svega, one su primer drugima. Devojke i mlade žene bi mogle da pomisle da bi i one time mogle da se bave. Drugo, žene kao članice vlade češće donose odluke koje promovišu rodnu ravnopravnost", saopšteno je iz ove grupe.

Uprkos dostignućima na nivou centralne vlade, žene su i dalje nedovoljno zastupljene na drugim nivoima holandske politike.

Oko 35 odsto članova gradskog veća su žene, a nakon izbora za Pokrajinski savet u tom telu se sada nalazi najmanji broj poslanica u poslednjih 12 godina.

Pokrajinske vlade u Zelandu i Flevolandu čine isključivo muškarci.

U proseku, manje od četvrtine ministara u vladama širom sveta su žene, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žene većina u novoj nizozemskoj vladi

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2023

​AMSTERDAM - Kada Marijel Pol bude položila zakletvu kao ministarka za osnovno i srednje obrazovanje, nizozemska vlada će prvi put imati više ženskih nego muških članova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.