Žena koja se usudila da vodi feminističku radio stanicu u Avganistanu

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena koja se usudila da vodi feminističku radio stanicu u Avganistanu

Možda ne očekujete da čujete emisije o pravima žena u avganistanskom gradu Kunduzu, ali upravo to radi Radio Rošani.

Grad na severu Avganistana Kunduz nije ona vrsta mesta u kom očekujete da ćete pronaći radio stanicu koju vode žene i zagovaraju ženska prava. Ali Radio Rošani upravo je to i on danas emituje program uprkos pokušajima Talibana da ubiju njegovu osnivačicu i urednicu Sediku Šerzai.

Radio Rošani emituje program u svetu muškaraca. U većem delu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Avganistana, tradicija odavno nalaže da se žene i devojke retko viđaju izvan njihovih domova.

Neverovatno, ali mnogi muškarci ih smatraju svojim vlasništvom.

Radio Rošani uglavnom se bori za prava žena u emisijama gde se javljaju slušaoci. Jedan od najčešćih problema među ženama u Kunduzu, kaže Sedika Šerzai, jesu svađe koje ponekad izbijaju između žena u poligamnom braku.

"Mnogi muškarci, čim steknu malo novca, uzmu sebi drugu ili treću ženu, i tako dalje", objašnjava Sedika.

Prema islamskoj konvenciji, to je prihvatljivo u slučajevima kada prva žena ne može da ima decu, kaže ona, ali se u praksi to radi uglavnom "zarad seksualnog života".

Muževi bi trebalo da se u svakom trenutku zalažu za pravdu i sklad među svojim ženama, ali Sedika kaže da oni često to ne rade. Većina svađa među ženama nastaje zato što muž favorizuje jednu na štetu neke druge, kaže ona.

"Kad druga žena rodi još dece, ona se tretira povoljnije nego prva. A ako su prva ili druga žena nepismene a muškarac potom dovede obrazovanu ženu, ona se ponovo tretira bolje, zato što je obrazovanija", kaže Sedika.

Sve veći broj takođe dopušta svojim ženama i ćerkama da budu pregledane u bolnicama, kaže Zohal, uglavnom zahvaljujući prilivu doktorki. I dalje ima muškaraca, međutim, koji to smatraju neprihvatljivim.

"Oni vode svoje žene i ćerke sveštenim licima, koja im samo kažu da čitaju određene delove Kurana. Te žene nemaju drugog izbora nego da se samo pomire sa situacijom. Neke postanu veoma depresivne a neke su čak oduzimale sebi život", kaže Zohal.

Ali ako se situacija za žene generalno gledano popravlja, bilo je i određenih nazadovanja, delom zbog nestabilne bezbednosne situacije, koju je potcrtao novi talibanski upad 31. avgusta, nakon čega su se rasplamsale borbe širom grada.

"Ima mnogo atentata, otmica i zločina", kaže Zohal. "Otmice su veoma česte noću i stvari postaju samo sve gore i gore."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žena koja se usudila da vodi feminističku radio stanicu u Avganistanu

Izvor: Danas, 09.Okt.2019

BBC Grad na severu Avganistana Kunduz nije ona vrsta mesta u kom očekujete da ćete pronaći radio stanicu koju vode žene i zagovaraju ženska prava. Ali Radio Rošani upravo je to i on danas emituje program uprkos pokušajima Talibana da ubiju njegovu osnivačicu i urednicu Sediku Šerzai. Radio Rošani...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.