Zemlje regiona okupljene u čast vina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje regiona okupljene u čast vina

NOVI SAD -

Međunarodni festival vina "Interfest", deveti po redu, koji je sinoć završen u Novom Sadu, obeležli su pre svih izlagači iz zemalja bivše Jugoslavije promovišući najbolje vrste vina iz regiona.

"Prezadovoljna sam kako je protekao ovaj festival vina, a najveći kompliment je činjenica da je centralni novosadski trg, po ovoj vrućini po kojoj se iz stanova ne izlazi bez preke potrebe, sve tri noći trajanja festivala bio prepun", izjavila je Tanjugu direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Interfesta" Nataša Budisavljević, posebno ističući kvalitetan nastup vinarija iz zemalja regiona.

Veliko interesovanje posetilaca vladalo je za vina iz tzv. "Moslavačke vinske ceste". Vina iz tog hrvatskog regiona predstavljena su preko Udruženja vinarija iz Moslavine, koje čini deset vinarija.

"U poslednje dve-tri godine radimo na brendiranju "škrleta", naše autohtone sorte i u tu promociju uložena su značajna finansijska sredstva", kazao je mladi vinar iz Kutine Sven Đozo, dodajući da se radi o belom vinu koje je "lagano za želudac" i čija je cena oko 3,5 evra po buteljci.

Makedonska vina posebno omiljena u Srbiji

Makedonska vina predstavilo je sedam najvećih vinarija iz te zemlje, koje su članice Udruženja "Vina iz Makedonije" osnovanog sa namerom da se zajedničkim nastupom na stranim tržištima intezivnije promoviše Makedonija kao vinogradarska i vinarska destinacija.

"Srbija je postala najvažnije tržište za makedonske vinare o čemu svedoči podatak da je 60 odsto ukupnog izvoza namenjeno Srbiji", kazala je sekretar pomenutog udruzenja, Elena Miloševska, dodajući da se u Srbiju iz Makedonije godišnje izveze vina u vrednosti 15 miliona evra, odnosno da 9 miliona flaša i 21 milion nalivnog ili refuznog vina.

Vinarija "Tikveš", najveća i najpoznatija makedonska vinarija posebno je predstavila svoje crveno vino "bela voda", kome je legendarni Robert Parker dao 94 poena, što je, kako je rekla marketing menadžer Alma Grba, najveći broj poena koje je u istoriji tog ocenjivanja dobilo neko vino proizvedeno na prostorima bivše Jugoslavije.

Slovenački zlatni šampanjac

Kada je o nastupu slovenačkih vinara reč, bez dileme je najveće interesovanje posetilaca privukla vinarija "Kauran" iz Slatkog vrha kod Maribora, sa svojim zlatnim šampanjcem "kim".

"Radi se o šampanjcu koji u sebi sadrži 24-karatno zlato. Proizvodi se klasičnom metodom, osnova mu je šardone, a nakon druge fermentacije u njega se stavlja čisto zlato", rekao je Tanjugu vlasnik pomenute vinarije Zlatko Kauran, dodajući da se od jednog grama zlata napravi 25 boca šampanjca.

Zlato koje se koristi u te svrhe proizvodi se u Beču, a naučno je dokazano da ima izuzetno blagotvoran uticaj na artritis, kardio-vaskularni sistem i, kako Kauran voli da kaže, "na raspoloženje ljudi".

Proizvodnja tog šampanjca počela je 2009. godine i kapacitet se svake naredne godine duplira tako da je sada na nivou 5.000 boca godišnje.

Od crnogorskih vinarija u Novom Sadu se predstavila najbolja i najveća tamošnja vinarija "Plantaže 13. jul", koja je posetiocima ponudila u Srbiji dobro poznata vina: "crnogorski vranac", "merlo", "kaberne" i "krstač".

Na njihovom štandu Tanjugu je rečeno da se odavno zna da je srpsko tržište za njih najznačajnije i da su zadovoljni kako uprkos "žestokoj konkurenciji uspeju da opstanu".

Osim domaćih i vina iz regiona, posetioci su bili u prilici da probaju i portugalska vina, kao i vina iz Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike, izložena preko distributerskih i zastupničkih kuća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlje regiona okupljene u čast vina

Izvor: Novine novosadske, 08.Jul.2012

Međunarodni festival vina Interfest , deveti po redu, koji je sinoć završen u Novom Sadu, obeležli su pre svih izlagači iz zemalja bivše Jugoslavije promovišući najbolje vrste vina iz regiona.. Prezadovoljna sam kako je protekao ovaj festival vina, a najveći kompliment je činjenica da je centralni...

Nastavak na Novine novosadske...

Popijeno 30.000 flaša vina

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jul.2012

NOVI SAD - U Novom Sadu završen je Deveti međunarodni festival vina "Interfest", koga je posjetilo 20.000 ljudi i na kom je popijeno 30.000 flaša najboljih domaćih, evropskih i svjetskih vina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.