Zeman nagovestio da će postaviti pitanje o preispitivanju češkog stava o nezavisnosti Kosova

Izvor: VOA, 11.Sep.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman nagovestio da će postaviti pitanje o preispitivanju češkog stava o nezavisnosti Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u sredu u Beogradu da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova. Aludirajući na Kosovo, on je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da država koju predvode ratni zločinci, ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja. "Svaki političar treba da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti, bilo koje", rekao je Zeman koji se nalazi u trodnevnoj poseti Srbiji. Predsedniku Češke Milošu Zemanu priređen je svečani doček u holu Palate Srbija, a posle susreta predsednik Srbije je poručio da Srbija želi da bude deo Evropske unije, ali da se ne stidi svojih odnosa sa Rusijom i Kinom, jer je to način da zemlja koja je na raskrsnici puteva obezbedi sebi napredak i bolji kvalitet života svojih građana. Vučić je izjavio da su razgovarali teškoćama sa kojima se Srbija suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom, a govoreći o odnosima dve zemlje on je istakao da je robna razmena dve zemlje utrostručena i da će ove godine premašiti 1,15 milijardi evra. "Verujem da ćemo uspeti da sačuvamo nacionalne i državne interese Srbije uprkos brojnim teškoćama", rekao je Vučić. Dva predsednika su učestvovala i u radu Poslovnog forumu Srbija-Češka i tom prilikom Vučić je rekao da nema nikakvih makroekonomskih rizika da češki privrednici ulažu u Srbiji. Naveo je da je Češka četvrta zemlja po nivou investicija u Srbiji, dok je Zeman istakao da između Češke i Srbije ne postoje nikakve prepreke za saradnju u bilo kojoj oblasti pa ni u trgovini.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zeman: Postaviću pitanje priznanja Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2019

Predsednik Češke Miloš Zeman, izjavio je u Beogradu da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na takvom stavu i istakao da je kompromis jedini način da se dođe do rešenja za Kosovo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Priznavanje Kosova ide na proveru

Izvor: Večernje novosti, 11.Sep.2019

Češki predsednik, osvedočeni prijatelj naše zemlje, najavio inicijativu tokom susreta sa Vučićem u Beogradu. Zeman: Država koju vode zločinci ne može da bude deo demokratske zajednice PREDSEDNIK Češke Miloš Zeman, koji smatra pogrešnom odluku vlade svoje zemlje, iz...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.