Železničkim šinama kroz Beograd: Kuda iz glavnog grada možete vozom i gde se uopšte ukrcavate

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 23:59

Železničkim šinama kroz Beograd: Kuda iz glavnog grada možete vozom i gde se uopšte ukrcavate

Kako je već nekoliko godina unazad zgradi stare železničke stanice na Savskom trgu promenjena namena, vozovi polaze sa dveju beogradskih stanica

Ukoliko ste poželeli da se tokom vaskršnjih praznika prisetite nekih prošlih vremena i svojoj porodici priuštite nostalgično iskustvo putovanja vozom, evo nekih smernica za organizaciju.

- Beograd centar (popularno Prokop) i Topčider.

Sa železničke stanice Beograd Centar se možete ukrcati ukoliko želite >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se otisnete put Niša (5 polazaka dnevno), Vršca (6 polazaka dnevno) ili Užica (3 polaska dnevno).

Po dva polaska dnevno saobraćaju i do Valjeva i Prijepolja Teretne, a po jedan do Lapova, odnosno, Zvonika.

Sa Topčidera kreću dva voza dnevno, i to za Niš u 15. 12 sati, i međunarodni večernji voz za Bar u 21.10 sati.

U uslovima pandemije, ukoliko vozom želite u inostranstvo, na raspolaganju vam je Crna Gora. U voz na liniji Beograd-Bar, nekada omiljenoj za letovanje u Crnoj Gori, možete se smestiti na stanici Topčider.

Vozovi iz Beograda, preko Šida, za Hrvatsku i Sloveniju, trenutno ne saobraćaju.

Ako ste recimo planirali da ovo leto provedete u Grčkoj ili Bugarskoj - vakcinisani ili ne, sa negativnim PCR testom ili bez njega, na more ove godine nećete moći vozom, jer vozovi do Soluna i Sofije nisu predviđeni da saobraćaju važećim redom vožnje.

Onima koji ne žele da napuštaju grad a ipak bi da osete duh prošlih vremena makar nakratko, na raspolaganju su linije beogradske gradske železnice BG Voz - sa stanice Beograd centar saobraćaju vozovi za Mladenovac, Lazarevac, Ovču, Batajnicu, Zemun i Resnik.

Ukoliko se ukrcate u Ovči, možete otići ka Beograd Centru, Lazarevcu, Batajnici, Resniku, Mladenovcu i Zemunu, dok sa Tošinog bunara možete ići ka Beograd Centru, Ovči, Batajnici i Zemunu.

Posebna atrakcija koju Železnice Srbije nude su vozovi iz programa "Nostalgija", koji saobraćaju po posebnom režimu na relaciji Morka Gora-Šargan Vitasi.

Reč je o turističko-muzejskoj železnici, jednoj od najatraktivnijih u Evropi, koja se smatra jedinstvenim graditeljskim remek-delom u svetu među prugama uzanog koloseka. Za ovo zadovoljstvo potrebno je izdvojiti po osobi od 700 do 1.000 dinara, dok deca uzrasta od 6 do 14 godina plaćaju pola karte.

Ipak, zbog radova, trenutno putnički železni saobraćaj se ne odvija na prugama Beograd - Novi Sad (izgradnja pruge za velike brzine), Niš - Zaječar (rekonstrukcija i modernizacija pruge) i Jajinci - Mala Krsna (rekonstrukcija i modernizacija pruge, putnički vozovi između Beograda i juga Srbije zbog toga saobraćaju preko Mladenovca)

Ostaje da odaberete svoju destinaciju, spakujete farbana jaja, sendviče i flašice sa vodom, stavite maske i odgovorno uživate u vožnji i praznicima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.