Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svjetlo za prelaz na mostu "Bratoljub"

SARAJEVO - Izgradnja prelaza na mostu "Bratoljub" dobila je zeleno svjetlo jer su Bosna i Hercegovina i Srbija postigle sporazum o graničnim prelazima, saopštili su iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

U Beogradu su dvije strane usaglasile nacrt sporazuma i na taj način je otvoren put za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu koji, preko Drine, spaja Bratunac i Ljuboviju.

"Ovo je značajan korak u poboljšanju saradnje između dvije zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i stvaranju uslova za uspostavljanje jednostavnog i efikasnog sistema kontrole prelaska državne granice", navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

Stvari ipak nisu tako jednostavne i prije prvih bagera slijedi procedura potvrde sporazuma kod nadležnih organa. U Vladi Srpske čekaju Upravu za indirektno oporezivanje koja treba da dostavi Odluku o davanju saglasnosti za izgradnju graničnog prelaza.

"Kada dobijemo tu odluku ovjerenu i potpisanu može se potpisati ugovor o pravu građenja između Uprave za indirektno oporezivanje i Vlade Republike Srpske", kaže u telefonskoj izjavi za "ATV" Nataša Kostić iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz Uprave kažu da najprije saglasnost treba dati Savjet ministara BiH.

"Dostavili smo Savjetu ministara kompletnu, obimnu dokumentaciju na osnovu koje očekujemo da nam Savjet ministara da tu saglasnost. Čim stigne u Upravu, kod notara zakazujemo sastanak između UIO i predstavnika Vlade Srpske", najavljuje Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tek tada se, kažu u Upravi, može podnijeti zahtjev za dozvolu za građenje, nakon čega će raspisati tender za izgradnju graničnog prelaza.

Izgradnja mosta Bratoljub završena je krajem prošle godine i on je zajednički projekat Srbije i BiH vrijedan oko 13 miliona evra. Srbija je finansirala most i pristupnu saobraćajnicu na teritoriji Srbije, a na Bosni i Hercegovini je izgradnja prelaza.

(ATV)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.