Zeleni Srbije: Građani moraju da se pitaju o niklu

Izvor: Blic, 18.Nov.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleni Srbije: Građani moraju da se pitaju o niklu

Stranka Zeleni Srbije saopštila je danas da osuđuje rešenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kojim se produžava dozvola za istraživanje nikla u okolini Trstenika i ističu da država mora da uvaži volju građana.

U saopštenju se ističe da se tim potezom direktno krši Arhuska konvencija čija je Srbija potpisnica, a kojim se garantuje učešće lokalne samouprave u odlučivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o životnoj sredini.

Pročitajte još Meštani Veluća: Ko bi jeo naše voće ako počnu istraživanja nikla

“Tom odlukom krši se i volja građana Trstenika, ali i Aleksandrovca, Kruševca, Vrnjačke Banje, Aranđelovca, Topole i drugih, koji ne žele negativne posledice koje sa sobom nosi eksploatacija nikla”, dodaje se u saopštenju i podseća da su pre usvajanja tog rešenja, odbornici Opštine Trstenik jednoglasno usvojili odluku kojom se zabranjuje istraživanje i eksploatacija te rude na njihovoj teritoriji.

Zeleni Srbije navode da se radi o interesu 300.000 stanovnika od kojih se polovina bavi poljoprivredom, i koji će ostati bez sredstava za život ako se zemljište ili izvori mineralne vode unište.

“Računica o koristima i šteti takvog projekta mora pored ekonomskog kapitala da sadrži i ekološki kapital životne sredine i zdravstveni kapital građana. Nekoliko stotina radnih mesta koje rudnik sa sobom nosi, to ne može da nadoknadi”, piše u saopštenju.

Zeleni Srbije smatraju da je Vlada Srbije dužna da poštuje volju lokalne samouprave i građana koji su je izabrali za svoje predstavnike.

“Zeleni Srbije se slažu da je ruda nikla dragocena, ali smatraju da je potrebno da se ona sačuva za buduće generacije koje će umeti da je iskoriste na način koji neće ugroziti životnu sredinu i druga prirodna bogatstva, koja su sigurno od većeg značaja”, zaključuje se u saopštenju Zelenih Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani se (ne)pitaju o niklu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2013

Zeleni Srbije najoštrije su danas osudili rešenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kojim se produžava dozvola za istraživanje nikla u okolini Trstenika. S druge strane, Ministarstvo je saopštilo da je prilikom produžavanja dozvole za istraživanje nikla u Trsteniku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.