Završetak mosta  najveći projekat

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak mosta najveći projekat

Kad bude završen most preko Save koji će povezivati Surčin i Obrenovac, od jedne do druge opštine građani će stizati za tek nekoliko minuta. Njegova izgradnja je izvesna i taj posao će biti poveren preduzeću „Mostogradnja”, a finansiraće se u okviru Programa Vlade Srbije za pomoć građevinskoj industriji iz koga je prestonici odobreno oko četiri milijarde dinara.

Za ovaj, kao i za još devet gradskih projekata biće izdvojena sredstva iz ovog Programa.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Najveći među njima je završetak izgradnje drumskog mosta između Surčina i Obrenovca sa pristupnim saobraćajnicama - kaže za „Blic” gradski menadžer Aleksandar Bijelić istakavši da je u pitanju projekat za koji je još 2008. godine potpisan protokol između Grada i ministarstava za infrastrukturu i NIP.

Svaka od ove tri strane trebalo je da finansira po sedam kilometara ove saobraćajnice (ukupno 21 kilometar) ali su u međuvremenu ova dva ministarstva su obustavila finansiranje, zbog čega je Grad i odlučio da projekat preuzme na sebe.

- Pored sedam kilometara koje smo finansirali u prethodnom periodu, obavezali smo se da izgradimo i preostalih 14 kilometara puta kako bi ovaj most što pre bio pušten u saobraćaj. Očekujem da ćemo najkasnije sredinom sledeće godine početi da gradimo preostali deo saobraćajnice - kaže Bijelić.

Prema njegovim rečima, to što je Vlada prihvatila ovaj i ostalih devet gradskih projekata samo je prvi korak u njihovoj realizaciji. Sledeće je da se potpišu ugovori sa Fondom za razvoj.

- Posle 45 dana od potpisivanja ugovora možemo da izađemo sa konkretnim rokovima izgradnje i završetka, pošto ćemo takve uslove postaviti i na tenderima. Očekujem da će, od kada počne izgradnja, najdalje za 15 meseci most biti završen i pušten u saobraćaj - objašnjava Bijelić.

Koliko će ovaj objekat biti značajan za žitelje Surčina i Obrenovca svedoči i to da će putovanje od jedne do druge opštine, koje se sada odvija kroz centar grada i ponekad traje više od sat vremena, trajati tek nekoliko minuta zahvaljujući mostu koji premošćava Savu.

Inače, izgradnja mosta Surčin - Obrenovac započeta je tokom devedesetih godina i ideja je bila da on bude samo toplovodni. Od te ideje se nije odustalo, a konačnu odluku o njenoj realizaciji trebalo bi da donese JKP „Beogradske elektrane”.

Među projekte koji će biti finansirani uz podršku republičkih vlasti uvršteni su i socijalni stanovi, rekonstrukcija pojedinih škola, izgradnja kanalizacionih sistema u Surčinu i na Paliluli, kao i Mirijevski bulevar koji je jedna od važnih saobraćajnica u prestonici.

- Njegovom izgradnjom rasteretiće se trenutno preopterećeni Partizanski put, koji je veza Mirijeva preko Karaburme sa Bogoslovijom i centrom grada. Izgradnja ove saobraćajnice podrazumeva i radove na kompletnoj infrastrukturi - objašnjava Bijelić.

On ističe da Grad planira da svi ovi projekti budu urađeni u najkraćem mogućem roku, uz što je moguće nižu cenu.

- Sanacija stadiona „Tašmajdan” nije odobrena u okviru ovog programa, ali planiramo da do kraja oktobra apliciramo i za ovaj projekat - kaže Bijelić istakavši da je Vladin program o podršci građevinskoj industriji veoma dobar jer će omogućiti Gradu da obezbedi dodatna sredstva za projekte koji u ovoj ni u sledećoj godini ne bi mogli da budu realizovani.

Svi projekti se finansiraju na taj način što po 10 odsto sredstava obezbeđuju Grad i Republika, dok će se preostalih 80 odsto finansirati iz kredita (po 50 odsto od tog iznosa vraćaju Grad i Republika).

Ugovori do kraja meseca

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Nemanja Komazec kaže za „Blic da će ugovori za 114 projekata iz cele Srbije, za koje su odobrena sredstva iz Vladinog Programa pomoći građevinskoj industriji, biti potpisani do kraja septembra.

Za šta je dobije novac

Socijalni stanovi380

OŠ „Jelena Ćetković”37,8

Šesta gimnazija93

Prva ekonomska škola43

Most Surčin-Obrenovac1,5*

Mirijevski bulevar826

Crpna stanica „Surčin 1”165,2

Glavni fekalni kolektor u Surčinu136,8

Potisni cevovod u Surčinu33,2

Crpna stanica „Krnjača 1”

sa kolektorom i pristupnom saobraćajnicom730

Iznosi su u milionima dinara.



*Iznos u milijardama dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.