Završeno dve trećine radova

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno dve trećine radova

Ukoliko ne bude problema sa finansiranjem, rekonstrukcija Narodne biblioteke biće završena najkasnije za šest meseci. Do sada je završeno dve trećine predviđenih radova, a ostaje još da se obnove zidovi, nabavi nameštaj i uredi enterijer.



- Kada sve bude gotovo, Narodna biblioteka će moći da primi mnogo više ljubitelja knjiga, jer će njeni kapaciteti biti prošireni za 30 odsto. Obnovom Biblioteke moći ćemo da zadovoljimo visok nivo usluge za sve naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posetioce - kaže Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke.

Rekonstrukcija Narodne biblioteke Srbije, koja nije renovirana 35 godina, započeta je u oktobru 2007. godine. Projektom je predviđena rekonstrukcija ulaznog hola, prijemnih informativnih punktova, čitaonica i kafeterije, zamenu dotrajalih radnih stolova sa 500 korisničkih mesta i postavljanje novog osvetljenja. U planu je i obnova informacione infrastrukture, odnosno postavljanje računara u svim čitaonicama, kao i poboljšanje uslova čuvanja kulturne baštine u trezoru, u kojem se nalazi više od 900 srednjovekovnih ćirilskih rukopisa i inkuabula.

- U toku je dizajniranje specijalnog nameštaja koji će biti usklađen sa novim izgledom Biblioteke. Lampe, koje su već poručene, davaće dvostruko veću svetlost nego do sada. Za posetioce je već otvorena Kafe knjižara, Agencija za izdavače i Konzervatorska laboratorija, a pružaćemo usluge i virtuelnim posetiocima, kojih dnevno ima oko 10.000 - kaže Ugričić i dodaje da je za naučno istraživački rad privremeno osposbljena manja čitaonica.

Do sada je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana za rekonstrukciju Biblioteke potrošeno oko 177 miliona dinara, a juče je u ove svrhe izdvojeno još 12 miliona. Kako se planira, u njenu obnovu tokom oktobra biće uloženo još 32 miliona dinara.

- Za uređenje enterijera, opremanje i nameštaj NIP će konkurisati kod Evropske investicione banke, kako bi se obezbedilo dodatnih 130 miliona dinara - kaže Miroslav Čučković, član Gradskog veća.

Rekonstrukciju Narodne biblioteke pomoći će i Opština Vračar, koja će donirati sredstva za dekorativnu rasvetu.



Kinoteka i Muzej savremene umetnosti

Kako je rekao Miroslav Čučković, član Gradskog veća, ministarstvo za NIP će kod Evropske investicione banke konkurisati sa još dva projekta. U planu je obnova "Kinoteke", za koju je potrebno izdvojiti 163 miliona dinara, i Muzeja savremene umetnosti, čija rekonstrukcija će da košta 156 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.