Završeno Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija: Srbiju u Estoniji predstavljaju mladenovački srednjoškolci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 18:32

Završeno Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija: Srbiju u Estoniji predstavljaju mladenovački srednjoškolci

Učenička kompanija "Moveably" iz Gimnazije u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici su u okviru svoje kompanije osmislili aplikaciju koja povezuje prevoznike i pojedince i tako olakšava dogovor oko prevoza robe. Nagradu im je uručila Ana Zapletić iz Američke agencije za međunarodni razvoj, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti održano u Talinu, u Estoniji.

"Ako vam je potreban pouzdan prevoznik za selidbu i ostale vrste transporta, onda je naša platforma Moveably idealno rešenje za vas! Vodeći našu kompaniju tokom školske godine naučili smo mnogo o poslovanju ali smo se dobro i zabavljali jer pre svega volimo ovo što radimo", izjavila je Anđela Kanjo, članica pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija "Bloomfix" Tehnološke škole u Paraćinu sa specifičnim preparatima za zaštitu bilja od štetnog sunčevog zračenja, dok je treće mesto pripalo učenicima iz pančevačke kompanije "SheepChip" koja se bavi obeležavanjem registrovanih umatičenih stada. Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije "EyeScape" koji pohađaju Tehničku školu u Pirotu i ugrađuju senzore u obuću koji olakšavaju kretanje slepim i slabovidim osobama.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada prisutnima se obratila Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, Evropske unije kroz projekat BY LEAP, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle i tržnog centra BEO.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 17 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vranjska gimnazijalka druga na takmičenju iz latinskog jezika

Izvor: JUGpress.com, 24.Maj.2022

VRANJE..Dina Dodić, učenica drugog razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju osvojila je drugo mesto na Državnom takmičenju iz latinskog jezika srednjih škola, u kategoriji R2...Takmičenje je održano u Beogradu i kako je Dina izjavila bila je jaka konkurencija...„I pored treme koja...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.