Završena rasprava o zapošljavanju

Izvor: RTS, 04.Maj.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o zapošljavanju

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Nastavak sutra u 10 sati raspravom o amandmanima na Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor sastaće se sutra sa predsednikom Srbije i DS-a Borisom Tadićem, sa kojim će razgovarati o njegovoj inicijativi za promenu delova Ustava Srbije.

Ištvan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pastor naveo je da će sa predsednikom Srbije razgovarati i o pitanjima u vezi sa Statutom Vojvodine, o zakonu o nadležnostima i o izboru i nadležnostima nacionalnih saveta. "To su zakonski projekti koji duže vreme čekaju na pozitivan ishod u republičkom parlamentu i voleo bih da čujem kada će se ti dokumenti naći u proceduri", istakao je Pastor.

Prema njegovoj oceni, sa Tadićem će razgovarati i o poziciji kluba SVM u Skupštini Srbije. SVM, iako je deo parlamentarne većine, često je prinuđena da se ponaša kao opoziciona partija, jer nije uključena u izradu određenih zakonskih projekata onda kada bi trebalo da daje sugestije, istakao je Pastor.

Na taj način "SVM dolazi u situaciju da u samoj parlamentarnoj proceduri mora naglašavati svoje ambicije i prioritete", rekao je Pastor.

Potpredsednik Skupštine Srbije Nikola Novaković rekao je da se može očekivati da će poslanici o tačkama koje su na dnevnom redu tekuće sednice odlučivati verovatno, 11. maja.

"Može se očekivati da će glasanje početi u ponedeljak i da bi s obzirom na broj amandmana uloženih na set predloženih zakona, moglo da traje najmanje dva, ali ne duže od tri radna dana", rekao je Novaković novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, dan za glasanje određuje predsednik Skupštine, koji se trenutno nalazi na službenom putu.

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga istakao je da su usvojeni svi zakoni neophodni za liberalizaciju viznog režima i da očekuje da će građani Srbije od 2010. godine moći bez viza da putuju u EU.

Laslo Vraga je tokom razgovora sa studentima iz Mastrihta, koji su posetili Skupštinu Srbije, rekao da će republički parlament ispuniti zakonodavne uslove potrebne za dobijanje statusa kandidata EU, ali da do kraja godine Srbija ipak taj status neće dobiti. Najveća prepreka je nepostojanje konsenzusa među članicama EU o tome da li Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, naglasio je Varga.

Prema njegovoj oceni, stav Holandije o hapšenju i izručenju preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića trebalo bi da bude fleksibilniji jer u slučaju daoni nisu u Srbiji, državi se postavlja uslov koji objektivno ne može da ispuni.

Studenti iz Mastrihta u parlamentu su razgovarali i sa predstvanicima Odbora za Kosovo i Metohiju koji su ih upoznali sa dešavanjima u toj pokrajini. Zamenik predsednika Odbora Dejan Radenković ocenio je da je Kosovo "najveći logor na svetu", jer u njemu srpsko i drugo nealbansko stanovništvo živi bez struje, vode i mogućnosti slobodnog kretanja.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović istakao je prvog dana u kom poslanici ne primaju dnevnice, da je atmosfera u parlamentu odlična i da nisu bili opravdani strahovi o manjku poslanika u skupštinskoj sali.

"Atmosfera j odlična. Poslanici rade potpuno normalno kao što su radili do sada i svi strahovi da će ukidanje dnevnica proizvesti manjak poslanika u sali, nisu tačni. Današnji radni dan počeo kao i svaki drugi sa potrebnim kvorumom za rad", rekao je Konstatinović.

Ukidanjem dnevnica dnevno se uštedi oko pola miliona dinara. Poslanička plata je 75.000 i u skladu sa zakonom u narednom periodu biće umanjena za 10 odsto na razliku između 40.000 i 75.000 dinara, a Administrativni odbor doneo je i odluku o ukidanju poslaničkih dnevnica od 1. maja.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Parlament će rad nastaviti sutra u 10.00 raspravom o amandmanima na Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U današnjoj raspravi o amandmanima na predloženi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) rekli su da podržavaju predloženi zakon ali da su podneli desetak amandmana za koje smatraju da popravljaju predložena rešenja.

Povodom smanjenja trajanja naknade za nezaposlene, poslanik SPS Milisav Petronijević rekao je da nije u redu i dobro da se u uslovima ekonomske krize teret prevali na one koji nemaju.

Poslanici Demokratske stranke Srbije najavili su da će podržati amandmane SPS-a.

Poslanici opozicije negodovali su što raspravi o, kako su ocenili, tako važnom zakonu ne prisustvuje više ministara.

Pre toga predstavnici opozicije kritikovali su Predlog zakona o turizmu i istakli da je potrebno efikasnije podstaći razvoj turizma u celoj Srbiji.

Poslanica Srpske radikalne stranke Marina Raguš ocenila je da je zakon poguban i pitala predstavnike vlasti sa kojim sredstvima i projektima država planira da sprovede razvoj turizma.

"Srbija ima dobre pretpostavke za razvoj seoskog turizma koje treba iskoristiti", istakla je poslanica Raguš.

Poslanici NS založili su se za osnivanje nacionalne turističke korporacije.

Zoran Ostojić poslanik LDP-a ocenio je da lokalna samouprava mora da se pita o proglašenju turističkog lokaliteta.

Ostojić je naveo primer da opštinu Užice niko nije pitao za osnivanje preduzeća "Mokra Gora" gde je, kako je rekao, uzurpirana privatna imovina, a direktoru data prevelika ovlašćenja.

Lokalna samouprava dobija samo minimalne prihode sa tog područja, a direktor odbija da plaća komunalne usluge, rekao je Ostojić.

Predlog zakona o zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti ključan je za uspotavljanje unutrašnjeg tržišta po standardima EU i daje tehničke propise za svaki tehnički proizvod koji neka država poroizvodi.

Predložena rešenja u Predlogu zakona o standardizaciji omogućavaju nastavak preuzimanja standarda iz EU, što će se posebno odnositi na tehničke propise za svaki proizvod.

Predlog zakona o privrednim komorama problematičan

Skupština Srbije završila je razmatranje amandmana na Predlog za izmenu zakona o privrednim komorama uz najavu poslaničkog kluba PUPS-a da to rešenje neće podržati i zahteve poslanika SVM i SPS-JS da se uvaže njihovi amandmani. 

Poslanici su razmotrili i amandmane na Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, na Predlog zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, na Predlog zakona o standardizaciji i na Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti.

Tokom rasprave najviše zamerki bilo je na izmene Zakona o privrednim komorama.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač istakla je da ta poslanička grupa ne može podržati predložene izmene ukoliko se ne usvoji njihov amandman koji predviđa da Ada, Kanjiža i Senta budu pod upravom privredne komore Subotice, a ne Kikinde.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je da izmene zakona nisu dobre i da ih ta poslanička grupa ne može podržati i dodao da bi najcelishodnije bilo da se zakon povuče.

Neophodna javna rasprava i konstruktivan dijalog

Veliki broj zamerki izneli su i poslanici SPS-a koji su tražili da se sa 50 poveća na 100 broj privrednih subjekata koji mogu da osnuju privrednu komoru, a tražili su i obavezno članstvo u privrednim komorama na regionalnom nivou i privrednoj komori Beograda.

I poslanici SPS-a tražili su da Ada, Kanjiža i Senta ponovo budu vraćene "prirodnoj vezi" sa Suboticom.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević zatražio je od Vlade Srbije da još jednom sagleda suštinski sadržaj amandmana SPS-a jer su za tu stranku neprihvatljivi razlozi zbog kojih Vlada nije usvojila amandmane socijalista.

Milićević je istakao da komorski sistem mora da pretrpi određene izmene, ali je ukazao da izmene zakona nisu dobre i da bi bilo neophodno sprovesti javnu raspravu i "konstruktivan dijalog" sa privrednicima i doneti novi zakon o privrednim komorama.

Poslanica SRS-a Marina Raguš takođe je ukazala na neophodnost javne rasprave istakavši da radikali nisu zadovoljni funkcionisanjem privrednih komora, ali je negodovala zbog toga što se žuri sa usvajanjem izmena zakona, s obzirom da predložene izmene i dopune zakona stupaju na snagu tek 2013. godine.

Ministaraka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, uprkos negodovanju poslanika, rekla je da zakon neće biti povučen.

Pri izradi zakona Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj bavilo se interesima privrednih subjekata, objasnila je ministarka Kalanović.

Prema njenim rečima, dobrovoljnost u članstvu, koja je predviđena izmenama zakona, daje mogućnost da svako izbere ko će da ga zastupa.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela 30. marta, a koja je prošle nedelje prekinuta da bi se poslanici izjasnili o rebalansu budžeta, ima 50 tačaka dnevnog reda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o zapošljavanju i osiguranju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2009

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti...Parlament će rad nastaviti sutra u 10.00 raspravom o amandmanima na Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština danas o profesionalnoj rehabilitaciji

Izvor: Kurir, 05.Maj.2009, 07:37

BEOGRAD, 5. maja 2009. (Beta) - Skupština Srbije nastaviće danas sednicu raspravom o amandmanima na Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na dnevnom redu je sednice je i izbor člana Visokog saveta sudstva. Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe predložio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.