Završena načelna rasprava o sedam ekoloških zakona

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena načelna rasprava o sedam ekoloških zakona

Skupština Srbije završila rad. Nastavak rasprave o šest ekoloških zakona u ponedeljak. Raspravljano o ekološkim zakonima i konvencijama. Ministar životne sredine Oliver Dulić negirao da u Srbiji ima lokacija na kojima postoji nuklearna opasnost.

Prava zdravstvenih osiguranika u Srbiji neće biti umanjena zbog posledica svetske ekonomske krize, a povećanje participacije za zdravstvene usluge biće preduzeto samo kao krajnja mera, poručila je pomoćnica ministra zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zorica Pavlović.

"Tek ako prihodi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje budu drastično umanjeni, pribeći će se smanjenju liste lekova koji se

izdaju na recept", rekla je Pavlovićeva, na sednici Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Srbije.

Pomoćnica ministra je dodala da je cilj Ministarstva zdravlja da se zdravstveno osiguranje i dok traje svetska ekonomska kriza obezbedi svim najugroženijim kategorijama stanovništva, pre svega nezaposlenima.

Pavlovićeva je podsetila da Ministarstvo zdravlja za te namene izdvaja oko 3,5 milijarde dinara godišnje.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović očekuje da će elektronski sistem za glasanje i mikrofoni u poslaničkim klupama biti poprevljeni u ponedeljak.

Sistem za glasanje i mikrofoni u Domu skupštine ne rade već dva dana, pa su se poslanici obraćali sa govornice umesto sa svojih mesta u poslaničkim klupama, a kvorum je utvrđivan prebrojavanjem prisutnih.

Odalović je rekao da će popravku obaviti firma "Omnistok", sa kojom je i potpisan ugovor o nabavci opreme i instaliranju.

Sekretar je zatražio da mu se dostavi detaljan izveštaj o tome koliko je sistem koštao i kad je sklopljen ugovor i dodao da "ne želi da pretpostavi da je oprema nekvalitetna".

Skupština Srbije završla je današnji rad u 18 časova. Objedinjena načelna rasprava o šest zakona iz oblasti ekologije biće nastavljena u ponedeljak, 6. aprila.

Rasprava je vođena o predlozima zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, o proceni uticaja na životnu sredinu, o zaštiti prirode, izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine i o zaštiti vazduha i o potvrđivanju amandmana na aneks B Kjoto protokola.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je rekao da zakon o zaštiti od buke utvrđuje mere za sprečavanje i smanjenje štetnih efekata buke na zdravlje ljudi i životnu sredinu i da predviđa izradu podzakonskih akata kojima se utvrđuju granične vrednosti buke u životnoj sredini.

Govoreći o Predlogu zakona o zaštiti životne sredine, ministar je rekao da je zaštita prirode jedna od osnovnih oblasti u zaštiti životne sredine.

Ministar je kazao da je cilj izmena i dopuna Zakona o zaštiti životne sredine dalje usaglašavanje sa evropskim propisima i pooštravanje kaznene politike.

Dulić negirao postojanje nuklearne opasnosti

Prethodno su poslanici republičkog parlamenta završili objedinjenu raspravu o sedam ekoloških zakona koji su jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Tokom rasprave predstavnici opozicionih stranaka istakli su da je zemlja tokom bombardovanja 1999. godine, kada su bacane bombe sa osiromašenim uranijumom, zagađena i kontaminirana na dug period.

Ministar životne sredine Oliver Dulić negirao je navode opozicije da u Srbiji ima lokacija u kojima postoji nuklearna opasnost i poručio da ne treba uznemiravati građane zarad "jeftinih poena".

Poslanik Srpske radikalne stranke Marina Raguš pokazala je mapu na kojoj je prvobitno određeno 16 lokacija na kojima bi trebalo da se skladišti nuklearni otpad.

Prema rečima poslanice SRS-a, odabrano je 13 lokacija, jer je Vojvodina kao žitnica izbačena iz te kategorije.

Raguš je zatražila od ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića da saopšti koje su to lokacije.

"Srpska javnost mora da zna zašto je Vojvodina izbačena sa mape skladištenja nuklearnog otpada i o kakvom je otpadu zapravo reč, kao i kakav će uticaj imati na životnu sredinu", rekla je poslanica radikala, napomenuvši da su te lokacije državna tajna.

Ministar Dulić, istakavši da je problem sa osiromašenim uranijumom veliki i da će se Srbija sa njim suočavati i u budućnosti, naveo je da se tokom NATO bombardovanja na teritoriji uže Srbije osiromašenim uranijumom dejstvovalo na četiri lokacije.

"Sve četiri lokacije su tokom akcije koja je počela 2002. godine dekontaminirane i sanirane i vrši se permanentni monitoring uticaja na životnu sredinu", kazao je Dulić.

Nova ekološka politika Srbije

Poslanici su razmotrili predloge zakona o zaštiti od nejonizujućeg zračenja, o zaštiti od jonizujućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti, zakon o hemikalijama, zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i o biocidnim proizvodima.

Razmatrani su i predlozi zakona o upravljanju otpadom i o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovog uništavanja.

Predviđena zakonska rešenja neophodna su za uspostavljanje nove ekološke politike Srbije, koja će, kako je obrazložio ministar, suštinski promeniti izgled i budućnost zemlje.

Nastavku rasprave o ekološkim zakonima, prethodila je polemika o poslaničkim dnevnicama koje, prema odluci Administrativnog odbora, treba da se uplaćuju u Fond solidarnosti.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić tražio je izvinjenje od predsednice Skupštine Srbije zbog toga što je u jednom dnevnom listu izašao spisak poslanika koji nisu dali deo svoje dnevnice u Fond solidarnosti.

Batić je naveo da mesečno izdvaja dnevnice za jednu porodicu, a da za dnevnice solidarnosti nije ni znao i predložio da se poslanicima ukinu dnevnice, odnosno da se taj novac uplaćuje za nezbrinutu decu.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović naveo je da Administrativni odbor o uplaćivanju dnevnica u Fond solidarnosti nije mogao da donese odluku, jer je pitanje poklanjanja dnevnica lični čin i istakao da LDP svoje dnevnice dajeonima kome su potrebne.

Jovanović je dodao da Administrativni odbor može samo da donese odluku o ukidanju dnevnica.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović poručila je poslanicima da ne može uputiti izvinjenje za nešto sa čim nije upoznata.

Elektronski sistema još uvek ne radi 

Elektronski sistem ni danas nije radio tako da je kvorum utvrđen prebrojavanjem poslanika koji i danas kao i juče, zbog tehničkih poteškoća, govore sa centralne govornice, a ne sa mesta.

Poslanici su juče počeli objedinjenu načelnu raspravu o ekološkim zakonima, a prethodno je završena načelna raprava o Predlogu zakona o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Srbije.

Početak jučerašnjeg rada Skupštine Srbije bio je odložen zbog problema s elektronskim sistemom za utvrđivanje kvoruma, a rad skupštine od početka radne sedmice dva puta je prekidan zbog odbijanja poslanika Srpske radikalne stranke da zauzmu mesta koja su odlukom Administrativnog odbora određena za tu poslaničku grupu u novoj sali, u Domu Narodne skupštine.

Od ponedeljka, kada je počela sednica, mera udaljenja do njenog završetka, zbog narušavanja reda i rada u parlamentu izrečena je za 52 od ukupno 57 poslanika Srpske radikalne stranke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.