Završena drama na Antarktiku: Spaseni svi putnici sa ruskog broda blokiranog 10 dana u ledu

Izvor: Blic, 02.Jan.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena drama na Antarktiku: Spaseni svi putnici sa ruskog broda blokiranog 10 dana u ledu

Svih 52 putnika sa ruskog turističkog broda "Akademik Šokalski" u vodama kod Antarktika danas su evakuisani i prebačeni na australijski brod "Aurora australis". Spasavanje je obavljeno uz pomoć jednog kineskog helikoptera i kineskog ledolomca "Snežni zmaj".

"Brod 'Aurora australis' je obavestio da je 52 putnika sa (broda) 'Akademik Šokalskij' sada prebačeno na Auroru", saopštio je Ured australijske pomorske sigurnosti (AMSA).

Ranije tokom dana agenciju su javile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nema nade da će danas biti spaseni putnici i članovi posade sa blokiranog ruskog turističkog broda koji se, u vodama Antarktika nalaze od 25. decembra i da je operacija spasavanje odložena zbog ledene kiše i vetra.

"Kineski helikopter stigao je do broda 'Šokalski'. Počinje evakuacija. Hvala svima", napisao je Kris Tjurner, šef ekspedicije na svom Tviter nalogu.

Uz njegovu poruku na Tviteru, objavljen je video snimak na kojem se vidi helikopter kako se spušta na led u blizini broda "Akademik Šokalski".

Turisti i naučnici, uglavnom iz Australije i Novog Zelanda su sa ruskog broda, u malim grupama, helikopterom prebačeni sedam nautičkih milja dalje do kineskog ledolomca "Snežni zmaj".

Turistički brod, sa 76 putnika i članova posade, ostao je od Božića zarobljen u ledenim vodama Antarktika u blizini Komonvelt beja na 2.700 kilometara južno od Hobarta, prestonice ostrva Tasmanija kod Australije.

Ruska posada od 22 člana ostala je na brodu da sačeka da se "Akademik Šokalski" oslobodi iz leda.

Na brodu je bilo ukupno 73 osobe, među kojima australijski, britanski i novozelandski naučnici i turisti. Oni su želeli da ponove istorijsku ekspediciju na Antarktik pre jednog veka (1911-1914) koju je vodio australijaski naučnik, ser Daglas Moson.

Zarobljeni brod u ledenoj pustinji

Ekspedicija je počela pre oko tri nedelje i trebalo je da se pridruži drugom brodu sa Novog Zelanda početkom januara, ali je brod naišao na velike slojeve leda i zaglavio se.

Prethodni pokušaji spasavanja:

Posle toga je tri broda sa opremom za lomljenje leda pokušali su da priđu ruskom brodu, ali su zbog loših vremenskih uslov bili primorani da se vrate.

Pročitajte još Ruski brod dočekuje Novu godinu zaglavljen u ledu na Antarktiku Spasilac "Aurora australis" nije stigao do ruskog broda okovanog ledom na Antarktiku Kineski helikopter spasava strane putnike ruskog broda Kineski ledolomac zaglavio se u ledu spasavajući ruski brod

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Završena drama na Antarktiku: Spaseni svi putnici sa broda blokiranog 10 dana u ledu

Izvor: NaDlanu.com, 02.Jan.2014

Svih 52 putnika sa ruskog turističkog broda "Akademik Šokalski" u vodama kod Antarktika danas su evakuisani i prebačeni na australijski brod "Aurora australis". Spasavanje je obavljeno uz pomoć jednog kineskog helikoptera i kineskog ledolomca "Snežni zmaj"..."Brod 'Aurora australis' je obavestio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.