Završena današnja runda, Mogerinijeva zadovoljna

Izvor: B92, 27.Jan.2016, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena današnja runda, Mogerinijeva zadovoljna

Brisel -- Federika Mogerini izrazila je zadovoljstvo što je postignut napredak u priznavanju diploma, kao i u implementaciji sporazuma o slobodi kretanja između BG i PR.

Šefica evropske diplomatije je prisustvovala današnjoj rundi dijaloga izbeđu Beograda i Prištine i dodala je da su se obe strane saglasile da počnu razgovore o direktnim avionskim i železničkim vezama.

Ona je u saopštenju nakon sastanka navela da su današnji razgovori prošli u veoma dobroj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << atmosferi, te da je bilo reči o implementaciji dogovora postignutih u dijalogu - sporazuma o priznavanju univerzitetskih diploma i slobodi kretanja iz 2011, te prvom briselskom sporazumu iz 2013, kao i sporazuma iz avgusta prošle godine.

"Potvrđeno je danas da međusobno priznavanje obrazovnih i profesionalnih diploma i sertifikata postaje realnost. Na toj osnovi studenti će biti u mogućnosti da nastave svoje studije, a stručnjaci da pospeše svoje izglede na zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Značajno smo, takođe, napredovali u implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, posebno u delu vezanom za registarske tablice", objasnila je Federika Mogerini.

Ona je dodala da je diskusija bila fokusirana i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma.

Obe strane su se, prema njenim rečima, saglasile da započnu razgovore o direktnim avionskim i železničkim vezama između Kosova i Srbije.

Federika Mogerini je zahvalila premijerima Srbije i Kosova na posvećenosti daljoj normalizaciji odnosa u okviru dijaloga.

"Današnji sastanak je pokazao njihovu spremnost da se napreduje konstruktivnim pristupom. Svi imamo na umu potrebu da su neophodne odluke od kojih će direktne i konkretne koristi imati građani Srbije i Kosova, koji žele napredak na evropskom putu", naglasila je ona.

EU će, kako je najavila, nastaviti da podržava punu implementaciju današnjih dogovora, kao i prethodnih sporazuma i daljeg napretka u normalizaciji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u pauzi dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, da se razgovara o tome kako da se otkoči formiranje ZSO.

U dijalogu Beograda i Prištine u Briselu došlo je do velikih izgleda da počne izrada statuta ZSO, izjavio je direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta ZSO.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.