Završen sastanak Kurti - Mustafa, još bez dogovora o koaliciji

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak Kurti - Mustafa, još bez dogovora o koaliciji

Održan je još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje i DSK, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, a koalicioni sporazum i dalje nije postignut.

Posle sastanka, novinarima se obratio portparol DSK Besian Mustafa, uz poruku da će u narednom periodu biti intenzivirani sastanci kako bi se postigao sporazum o vladajućoj koaliciji, prenosi Kosovo onlajn.

Uoči sastanka, Kurti je poručio da ne postoje prepreke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se formira vladajuća koalicija i dodao da će dve stranke prevazići sitne nesuglasice.

Prethodno je iz Samoopredeljenja za Kosovo Onlajn rečeno da se koalicioni sporazum očekuje do kraja ove nedelje.

U međuvremenu, kosovski predsednik Hašim Tači je za 24. decembar sazvao konstituitivnu sednicu skupštine, kojoj je mandat četiri godine.

Predsednika parlamenta predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju Samoopredeljenje, a bira se i pet potpredsednika.

Potom sledi izbor vlade, a kosovski predsednika nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje Vlade, predlaže mandatara, koji ima 15 dana da predloži sastav kabineta.

Ukoliko mandatar ne dobije većinu u Skupštini, predsednik u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure.

Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, raspisuju se novi izbori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.