Završen 39. Đački Vukov sabor

Izvor: RTS, 23.Maj.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 39. Đački Vukov sabor

Tradicionalni Đački Vukov sabor u Tršiću završen je republičkim takmičenjem iz srpskog jezika i jezičke kulture. Petodnevna manifestacija okupila na stotine učenika iz Srbije i RS.

Republičkim takmičenjem iz srpskog jezika i jezičke kulture i predstavljenjem "Danice za mlade", u Tršiću je završen 39. Đački Vukov sabor, čiji su petodnevni programi u Jadru okupili na stotine učenika iz Srbije i Republike Srpske (RS).

Kod Vukove spomen-kuće, u prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učenika, koji su učestvovali na završnom tamičenju iz srpskog jezika, ovog popodnevna je predstavljena "Danica za mlade" koju izdaje Vukova zadužbina u Beogradu.

Učesnici su bili upravnica Vukove zadužbine Slađana Mlađen, književnik Mošo Odalović, loznički pesnik Milan Ivanović i predsednik Ogranka Vukove zadužbine u gimnaziji "Vuk Karadzić" iz Loznice Milovan Radivojević.

Pre toga, u Vukovoj spomen-školi u Tršiću je održano 20. Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za učenike srednjih škola, koje je okupilo 228 učesnika, a dan ranije na ovakvom nadmetanju su učestvovala 242 osnovca.

Pobednici Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture su oslobođeni polaganja prijemnih ispita prilikom upisivanja u srednje škole i na fakuletete i nagrađeni su srebrnjacima, a pored diplome, plasirani na prava tri mesta darovani su knjigama.

Đački Vukov sabor je i ovoga maja u Jadru, rodnom kraju velikana naše kulture Vuka Karadžića, u okviru programa koji su od srede do danas održavani u Tršiću i u Loznici, okupio više stotina učesnika iz Srbije i RS.

Pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture i grada Loznice, tu svojevrsnu manifestaciju igre i druženja, stvaralaštva i znanja mladih organizovao je loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić", uz podršku pojedinih institucija i medija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.