Zaustavljanje akreditacije fakulteta nije po zakonu

Izvor: Politika, 05.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljanje akreditacije fakulteta nije po zakonu

Problem je u tome što država ne kontroliše ono što se dešava na terenu posle odluka Komisije za akreditaciju, pa imate na hiljade neakreditovanih studenata, kaže dr Srđan Stanković

Profesorka dr Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), i profesor dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, izjavili su za naš list da se zalaganjem da se zaustavi akreditacija visokoškolskih ustanova u Srbiji, krši Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o visokom obrazovanju, a došlo bi i do zastoja od kojeg bi korist imale samo neakreditovane ustanove. To bi takođe moglo da dovede u pitanje i sticanje statusa punopravnog člana Evropske mreže akreditacionih agencija (Enkva), čija se odluka očekuje ovih dana.

Da podsetimo, prosvetni autoriteti danas bi trebalo da predlože Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje da privremeno obustavi novi krug akreditacije, odnosno da se on nastavi, ali samo u skladu sa novim pravilima i preporukama iz Strategije razvoja visokog obrazovanja, koja se sada smatra najvišim dokumentom u ovoj oblasti.

– Ja sam godinama bio najoštriji kritičar Komisije za akreditaciju, ali ovoga puta smatram da je ovakav stav pogrešan i destruktivan po visoko školstvo, jer bi to išlo u korist onih koji nikada ne bi prošli akreditaciju. Ja sam takođe bio jedan od autora strategije, nije to tako tamo rečeno. Ako nešto piše u strategiji, koja je rađena sa projekcijom do 2020. godine, ne znači da treba odmah da bude primenjeno. Osim toga, dok važi stari zakon, mi ćemo ga se pridržavati – objašnjava dr Stanković.

On dodaje da sve što strategija predlaže mora da sledi iz promene zakona i akcionih planova, koji, koliko je njemu poznato, još nisu urađeni. Osim toga, obustavljanje ovog postupka nije u nadležnosti Saveta, već Skupštine Srbije.

Dr Stanković se slaže sa tim da je potrebno unaprediti rad komisije, ali dodaje da bi naglasak morao da bude na kontroli sprovođenja onoga što je komisija uradila i kako se to poštuje na terenu i to od strane države, odnosno Ministarstva prosvete.

– Najveća devijacija nije u komisiji nego što je država dozvolila da se rešenja komisije krše. Ključna je kontrola, koja je teško moguća sa samo četiri inspektora u visokom obrazovanju, pa vi sad imate visoke škole sa hiljadama neakreditovanih studenata, koje na tome zarađuju ogromne pare – ukazuje naš sagovornik. Po njegovom mišljenju, problem bi rešilo i uvođenje registra nastavnika i da se tačno zna ko gde predaje.

Na primedbe da bi „Komisija za akreditaciju mogla nekad neku ustanovu i da zatvori, a ne da svima izdaje dozvole za rad”, dr Vera Vujčić odgovara da nigde u Evropi akreditaciona tela ne „zatvaraju” visokoškolske ustanove nego sarađuju sa njima u procesu unapređenja kvaliteta. Ona podseća da je u Srbiji urađen prvi krug akreditacije u periodu od 2007. do 2011. godine, da je tokom 2012. godine obradom dokumentacije 50 visokoškolskih ustanova i 200 studijskih programa, koji su akreditovani 2007. godine, uspešno počeo drugi petogodišnji krug akreditacije, a da će ove godine akreditaciji pristupiti visokoškolske ustanove i studijski programi akreditovani 2008. godine.

– U prvom petogodišnjem ciklusu su obrađene 232 prijave za akreditaciju ustanova i 1.947 prijava za akreditaciju studijskih programa. Uverenje su dobile 202 visokoškolske ustanove i 1.553 studijskih programa. Izdat je veoma veliki broj aktova upozorenja, na osnovu kojih su ustanove radile na popravljanju kvaliteta svog rada i studijskih programa – ističe profesorka Vujčić.

Sagovornica, koja je već drugi mandat na čelu ovog tela, podseća i da je komisija 2006. godine usvojila Etički kodeks, koji sadrži etičke vrednosti i osnovne principe ponašanja na koje se obavezuju članovi, a koji je u skladu sa dokumentima evropskih agencija za proveru kvaliteta. Sva ova dokumenta, uključujući i dosadašnje rezultate rada mogu se naći na sajtu komisije. Dr Vera Vujčić dodaje da su standardi i procedure na osnovu kojih komisija radi prošli verifikaciju od strane Enkve, koja ovih dana odlučuje o našem punopravnom statusu u ovoj organizaciji.

--------------------------------------------------------------------

KAPK: Klevete nevladine organizacije

– Klevete nevladine organizacije Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” predstavljaju beskrupulozan pritisak na rad komisije i usmerene su na rušenje njenog ugleda u javnosti. Napominjemo da je gospodin Mario Spasić, koji je na čelu ove NVO, već pokušavao da komisiju uvuče u svoje privatne i poslovne sporove, pošto je isključen iz Visoke tehničko-mašinske škole strukovnih studija u Trsteniku, kao i iz predsedništva Studentske konferencije akademija strukovnih studija – ističe profesorka Vujčić i dodaje da je Spasić zloupotrebio i kancelariju poverenika za informacije od javnog značaja, uvlačeći i tu ustanovu, kao i komisiju, u svoj lični sukob sa školom u Trsteniku.

Sandra Gucijan

objavljeno: 05.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.