Zaustavite Bačevića dok nas nije potrovao

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavite Bačevića dok nas nije potrovao

U Srbiji oko 41.000 ljudi godišnje oboli od malignih bolesti, a umre oko 35.000. Ta stopa je poslednjih decenija u velikom porastu i to su najjači argumenti protiv eksploatacije nikla koji ima kancerogeni potencijal, upozorava dr Radomir Kovačević, toksikolog.

Dr Kovačević je jedan od brojnih stručnjaka koji pokušavaju da spreče ministra rudarstva Milana Bačevića da na silu sprovede ideju eksploatacije nikla u Srbiji.

Pročitajte još Da li je on normalan: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministar Bačević tvrdi da je nikl opasan koliko i voda

- Eksploatacija se mora sprečiti. Nikl je opasan po zdravlje kada se nalazi u obliku rude jer njegove čestice u formi oksida ili sulfida lako dospevaju u atmosferu i talože se u životnoj sredini. Ovaj metal ima iritativne efekte na sluzokoži u respiratornom i digestivnom sistemu, ali upozoravam na to da ima i kancerogena dejstva. Na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) jedinjenja nikla spadaju u prvu grupu metala sistematizovanih po kancerogenosti - kaže dr Kovačević.

To je prljava tehnologija

Radi se o prenošenju prljavih tehnologija iz razvijenih zemalja u nerazvijene, pa i u Srbiju, kaže dr Radomir Kovačević.

- Predstavnici jedne kompanije, čini mi se iz Velike Britanije, dolazili su kod nas još 2004-2005. godine s namerom da istražuju i eksploatišu nikl, tvrdeći da je to bezbedna po zdravlje, ali tada im je postavljeno pitanje zašto ovu rudu ne eksploatišu u svojoj zemlji.

Upozorenja stručne javnosti ne dotiču previše ministra Bačevića koji je najavio da će kompanija “Srbija nikl” imati pravo da eksploatiše ovaj toksični metal ako rezultati istraživanja pokažu da to ima smisla raditi.

“Srbija nikl” dobila je dozvolu da počne istraživanja na teritoriji opštine Trstenik, ali se zbog oštrog protivljenja meštana i opštinskih čelnika ona još ne sprovode. Stručnjaci se pak ne protive samim istraživanjima, ali se plaše da bi se tako na mala vrata ušlo u eksploataciju.

- Istraživanje samo po sebi nije opasno jer podrazumeva da se ode na teren, uzme uzorak i uradi analiza. Ali, zašto bi istraživanje nikla radila kompanija koja ima interes da radi i eksploataciju, a ne bilo koja stručna nacionalna institucija - pita dr Kovačević i podseća da su istraživanja nikla u Srbiji rađena sve do 1966. godine, kada su pokazala da rude nikla ima izuzetno malo i ni približno dovoljno da bi se eksploatacija isplatila.

Istog mišljenja je i Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola koji smatra da su istraživanja nikla samo “maska” za početak eksploatacije koja bi imala katastrofalne posledice.

- Plašimo se da je sve to uvod u eksploataciju. Sem toga, pedesetih godina prošlog veka, u selu Lipovac kod Topole, istraživanja su već rađena i rezultati su pokazali da nikla ima u izuzetno malom procentu. Ipak, ako se ovo mora raditi po svaku cenu, onda pozivamo državu da angažuje svoje institucije koje će istražiti nikl. Nemamo poverenje u firme sa strane iza kojih se kriju ko zna kakvi interesi i nećemo da dozvolimo da takve firme tek tako ruiniraju ceo kraj - poručuje Jovanović.

S druge strane, ministar Bačević najavio je da će se novi zakon o rudarstvu naći pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.