Zatvorenici u Gruziji sami sebe izboli nožžem u znak protesta

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenici u Gruziji sami sebe izboli nožžem u znak protesta

Najmanje 17 zatvorenika koji služe kaznu u zatvoru Geguti, u zapadnoj Gruziji, smešteno je danas u bolnicu pošto su sami sebe izboli u znak protesta zbog lošeg tretmana, saopštile su gruzijske vlasti.

Oni su imali višestruke ubodne rane na gornjim i donjim ekstremistetima, saopštilo je Ministarstvo za kazneno-popravni sistem i pravnu pomoć, dok još nekoliko stotina zatvorenika štrajkuje glađu.

"Povređenim zatvorenicima je pružena lekarska pomoć i vraćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u zatvor u stabilnom stanju. Uprava zatvora prema njima nije primenila silu i ona u potpunosti kontroliše situaciju", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Oko 800 zatvorenika štrajkuju glađu od petka zbog toga što čuvari u zatvoru navodno vrše zloupotrebe i što, kako tvrde, nemaju pravo na odgovarajuće lečenje, rekao je novinarima ombudsman za ljudska prava Uča Nanuašili.

Članovi porodica zatvorenika okupili su se ispred zatvora tvrdeći da vlasti kriju prave razmere štrajka.

Ministar za kazneno-popravni sistem i pravnu pomoć Sozar Subari demantovao je optužbe za zlostavljanje i rekao da iza štrajka glađu stoje mafijaški bosovi.

"Štrajk su organizovali kriminalni bosovi koji su izgubili privilegovani položaj u zatvorima i sada su primorani da poštuju pravila", rekao je Subari.

Uslovi u gruzijskim zatvorima su osetljivo pitanje i aktivisti za ljudska prava već dugo kritikuju kazneno-popravni sistem u toj zemlji zbog optužbi za zlostavljanje zatvorenika.

Veliki protesti uoči parlamentarnih izbora 2012. zbog snimaka seksualnog zlostavljanja zatvorenika doprineli su šokantnom porazu partije bivšeg predsednika Mihajla Sakašvilija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.