Zatišje pred buru? U ponoć ističe primirje; Vazdušni udari u glavnom gradu

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 16:47

Zatišje pred buru? U ponoć ističe primirje; Vazdušni udari u glavnom gradu

SAD i afričke nacije nastojale su da obezbede produženje primirja u Sudanu, čija vojska se inicijalno složila sa pozivom susednih zemalja na pregovore.

Uprkos tome, teške borbe i dalje traju.

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) u svom današnjem sapštenju optužile su vojsku da je danas sama napala svoje trupe, kako bi širila lažne glasine, ne pominjući predlog za koji je vojska rekla da dolazi od afričkog regionalnog bloka Međuvladine uprave za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoj (IGAD).

Stotine ljudi ubijeno je u gotovo dve nedelje sukoba između sudanske regularne vojske i rivalskih Snaga za brzu podršku (RSF), u borbama za pevlast, koje prete da destabilizuju širi region.

Zvuci vazdušnih udara i protivvazdušne vatre mogli se čuti u glavnom gradu Kartumu, kao i obližnjim mestima Omdurman i Bahri, naveli su svedoci i novinari britanske agencije.

Postojeći trodnevni prekid vatre, koji ističe u ponoć po lokalnom vremenu, doneo je zatišje u borbi, ali ih nije u potpunosti zaustavio.

Mnogi strani državljani ostali su blokirani u Sudanu uprkos velikom egzodusu, koji predstavlja jednu od najvećih takvih evakuacija od povlačenja snaga predvođenih SAD iz Avganistana 2021. godine.

Sudanski civili, koji se bore da pronađu hranu, vodu i gorivo, nastavili su i danas da beže iz Kartuma.

Vojska je kasno u sredu saopštila da je njen vođa, general Abdel Fatah al-Burhan, dao početno odobrenje za plan da se primirje produži za još 72 sata i da pošalje vojnog izaslanika na razgovore u prestonicu Južnog Sudana, Džubu.

Saopšteno je i da su predsednici Južnog Sudana, Kenije i Džibutija radili na predlogu koji uključuje produženje primirja i razgovore između dve sile, čiji je sukob poremetio tranziciju sudanskog društva ka demokratiji nakon vojnog udara 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Produženo primirje u Sudanu uprkos sukobima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Apr.2023

Suparničke frakcije sudanske vojske složile su se da obnove trodnevni prekid vatre, neposredno pre nego što je trebalo prethodno dogovoreni da se završi u četvrtak, 27. aprila u ponoć, po lokalnom vremenu. Produženje, za još 72 sata, usledilo je nakon intenzivnih diplomatskih napora susednih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.