Zašto su privatni časovi postali obavezni u Srbiji? VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 21:11

Zašto su privatni časovi postali "obavezni" u Srbiji? VIDEO

Beograd -- Trend privatnih časova u Srbiji sve je popularniji. Uspeh dece ili možda svoj nerad sa njima, roditelji plaćaju pozamašnim sumama.

U pojedinim privatnim školama cene dvočasa su od 1.200 dinara, a 40-ak časova pripreme za polaganje male mature može koštati čak 100.000 dinara.

TV Prva je istraživala kako smo došli do toga da deci više nije dovoljna pomoć roditelja i nastavnika, a samostalan rad gotovo da nije ni na mapi. Nekada smo učili sami ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nam roditelji pomagali kada radimo domaći, ali izgleda da je to prošlo vreme.

Deca danas nemaju koncentraciju na časovima, sve žele na brzinu i sa manje truda, kaže mama sedmaka koji od pre nekoliko meseci odlazi na privatne časove.

Sve je počelo kada je majka primetila da ocene u školi postaju sve lošije.

"Oni misle da je to neka čarolija i sad će tebi neko da sipa znanje u glavu i za taj jedan čas ti si to rešio... Zbog toga što je njihov fokus totalno prekinut zbog društvenih mreža, skrolovanja, rilsa, kratkih sadržaja i sad kad treba da sednu i zagreju stolicu to je dramatično", kaže Milica Stajić, majka sedmaka.

Sa druge strane problem je sto ni roditelji zbog svakodnevnih obaveza nemaju vremena kao nekada da se posvete deci, a mama Milica smatra da deca treba da nauče da rade samostalno.

"Ne mogu roditelji da stignu, nisu ni kvalifikovani da uče svoju decu, možda čak ne bi ni trebalo, da je školski sistem bolji apsolutno bi trebalo da budu rasterećeni roditelji", dodala je Stajić.

Da je problem u školskom sistemu i gradivu koje nije prilagođeno uzrastu smatra i profesorka matematike Maša, koja decenijama drži privatne časove. Saglasna je i da deca nisu dovoljno disciplinovana da rade sama pa zbog toga privatni časovi postaju jedina opcija.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.