Zašto nemamo šeike, a imamo oligarhe

Izvor: BKTV News, 24.Nov.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nemamo šeike, a imamo oligarhe

Upravo sa usvajanjem budžeta, aktuelna je i  priča o različitim mišljenjima izmedju ministra Dinkića i gradonačelnika Boegrada Djilasa. Reč je o komapnije “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je sprema na investira veliku sumu u naš agrar. Ona je izvrstan primer da i u sadašnji uslovima postoji mogućnost  razvoja Srbije i stranim kapitalo. Naravno, i stvaranja socijalne države.
U čemu je naš problem?
Nemamo naftu, pa nemamo ni šeike. Ali, imamo zemlju i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << imamo latifundiste. I nećemo ili ne znamo kako da oligarhe uposlimo ili upregnemo u ono što se zove – razvoj Srbije. Novi francuski predsednik je pobedio Sarkozija na obećanju da će se teret krize i stezanja kašia podeliti tako da znatan deo se odnosi na bogate. Naravno, oni su odmah reagovali i zapretili da će izneti kapital. I tome ima leka. A ima i ono što ne mogu da iznesu i što može da se ili visoko oporezuje ili benefitima “privole” da kapital investiraju u svoju zemlju  a ne na “nevina” ostrva!
Primer je upravo zemlja u Vojvodini, Smešno je da se iznosi sledeći podatak:

Dakle, mi več imamo latifundiste. Po priznatim podacima, a popis na selu pokazuje da to ide traljavao i da ljudi izbegavaju da otkriju šta je ko uzurpirao do društvenog vlasništva, danas u Vojvodini sledeći latifundisti ubiru ogromne prihode, a da država nije razmislila ili nije znala drugačije da budžet buni puniji. Jer, bogatiji budžet je šansa za veće zapošljavanje, a veće oporezivanje latifundista je skor bliže odgovornijoj socijalnoj državi. Jer, prema nekim drugim podacima navedena petorka ili još neko sa njima, kontroliše u Vojvodini i svih 800.000 hektara najbolje zemlje.
Bilo bi glupo, naravno, ispustiti šansu i ne sklopiti posao sa UAE, koji imaju državni fond vredan 1.300 milijardi američkih dolara za ulaganja. „Al Dahra“ je Srbiji ponudila stratešku saradnju, prvenstveno u oblasti agrara, a kako su naveli u Ministarstvu, investicije su planirane za izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, kupovinu mehanizacije i ulaganje u obrtni kapital, a zauzvrat bi Srbija izvozila poljoprivredne proizvode u UAE.
Oni traže PKB. Taj skoro uništen kombinat, otkako ga je grad preuzeo, počeo je  pozitivno da posluje i u 2011. ostvario zaradu, pre oporezivanja, od 4,5 miliona evra. U 2012. će dobit biti oko 12 miliona evra. Đilas navodi da je procena da će zarada 2015. dostići 40 miliona evra godišnje i da  tek onda bi  trebalo tražiti strateškog partnera za PKB. Zato je grad Beograd predložio Ministarstvu finansija da se „Al Dahri“ ponudi PKB-ovo gazdinstvo „7. juli“, koje raspolaže sa 5.311 hektara na surčinskoj strani Save, u kojem je PKB vlasnik 2.329 hektara, a država 2.982 hektara.
Bilo bi lepo razmisliti o popisu uopšte. Kada je bio popis stanovnika, onda su Albanci u Preševskoj dolini bojkotovali. Zar bi iko u svetu reč rekao da su svi isključeni i iz biračkih spiskova i kao stanovnici tog kraja, jer ko nije popisan, znači – ne postoji. I ovde ko ne popiše zemlju i gazdinstvo, ali i sve u njemu, a mesne zajdnica i opština zna, jednostavno bez te potvrde ne bi mogao da učestvujeu bilo kom poslovnom odnosu sa državom, jer to što navodi ili traži, a nije popisano – ne postoji!“
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.