Zašto je jedna od najvećih zadruga u okolini Niša otišla u stečaj

Izvor: RTS, 29.Okt.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je jedna od najvećih zadruga u okolini Niša otišla u stečaj

Stečaj za Zemljoradničku zadrugu "Morava Donja Trnava", jednu od nekada najuspešnijih u niškom kraju, pokrenut je u avgustu i postupak je u toku. Meštani ovog i okolnih sela smatraju da im je zadruga preko potrebna, a za propadanje optužuju nekadašnjeg direktora, koji, pak, kaže da su na loše poslovanje uticale više objektivne okolnosti nego njegove greške.
Zadruga u Donjoj Trnavi osnovana je 1925. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine.To što poslednjih godina zadruga gotovo da nije funkcionisala za poljoprivrednike je problem.

"Ja sam prošle godine imao 17.000 kilograma pšenice, ja sam morao tu pšenicu da vozim odavde 20 kilometara, da li mi to povećava cenu proizvodnje ili mi smanjuje cenu proizvodnje, kad najmanje 10 litara goriva mi treba samo za jednu turu", kaže Selimir Arsić, meštanin Donje Trnave.
Istina na razvoj zadruge uticao je niz društvno ekonomskih okolnosti, nekadašnja farma goveda propada, gotovo 200 hektara koje je zadruga koristila u vlasništvu je države, pa za stanje poslednjih godina meštani optužuju direktora.
"Sve se otkupljivalo, što su seljaci proizvodili, meštani što su proizvodili, bio je otkup krupne stoke - svega, svega ... i onda sve se urušilo došli su neki novi direktori da meštani 20 godina nisu imali ništa od te zadruge", navodi Đurica Aranđelović, presednik Saveta građana Donje Trnave.
"Usklađivao je zadrugu sa Zakonom 2016. godine, pokupio stare zadrugare bez njihovog znanja, među njima je bilo i šesnaestoro mrtvih osoba u to doba prijavio organima zadrugu regularno, organi nisu proveravali", kaže Snežana Živković.
Dok dosadašnji direktor Slobodan Stamenković, negira sve optužbe, advokat Milan Ivanović, koji je kao poverilac pokrenuo stečaj, navodi da se postupci vode protiv nekih meštana zbog, kako kaže nezakonite promene direktora zadruge.
"Kako je APR mogao da registruje promenu dotadašnjeg direktora, jer je odluku potpisao lice koje se predstavilo kao predsednik skupštine, a koje nije registrovano u APR kao predsednik i to je tako rađeno tri puta", pita se advokat Milan Ivanović, poverilac zadruge.
"Svake godine smo imali zadružnu reviziju, pa sam imao sada i 2018. zadružnu reviziju ništa nije nađeno, imali smo puno puta finansijsku kontrolu, razne kontrole", kaže Slobodan Stamenković, bivši direktor zadruge.
Prošla vremena je teško vratiti, a da li je stečaj za ove suprotstavljene strane jedino rešenje videće se u budućnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.