Izvor: RTS, 27.Jul.2021, 17:43

Zašto đaci u Paraćinu ne želi da uče za pekara i poslastičara

Posle dva upisna kruga u Paraćinu su u srednje škole upisana 403 đaka od planiranih 560 što je gotovo jedna škola manje. Za trogodišnja zanimanja interesovanja gotovo i da nema čak i za dobro plaćene poslove, gde se deca zapošljavaju odmah posle završetka škole. Šta se dešava istraživao je naš reporter.
Pekarstvo je profitabilno zanimanje, ali u Tehnološkoj školi u Paraćinu samo je jedan učenik izabrao to zanimanje. U odeljenje trgovac-poslastičar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije upisan ni jedan, a planirano ih je 15.

Sve tri srednje škole u Paraćinu imaće problem kako da oforme odeljenja trećeg stepena jer je u startu bilo 120 mesta više od broja svršenih osnovaca.
Zanimanje zavarivač izuzetno je traženo i odlično plaćeno kod nas, a pogotovo u inostranstvu. Ali u susedstvu u Ćupriji samo je jedan učenik izabrao to zanimanje. Takođe posao operatera na CNC mašini nije zanimljiv mladima iako je izuzetno plaćen. Čak i nekada veoma tražena zanimanja upisuju deca sa prosečnim uspehom, jer ponuda je velika, a dece malo.
Za ovakvu sliku u paraćinskim srednjim školama kriva je delom i demografija ali i iseljavanje stanovništva, jer kao objasniti da je više naše dece iz Donjeg Vidova kod Paraćina upisano u Stokholmu u Švedskoj nego u matičnoj školi u selu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.