Zašto Kina daje milijarde dolara Kubi? To je neprihvatljivo

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 17:07

Zašto Kina daje milijarde dolara Kubi? "To je neprihvatljivo"

Bela kuća tvrdi da Kina ima špijunsku bazu na Kubi najmanje od 2019. godine jer Peking ulaže napore ne bi li se pojačalo prikupljanje obaveštajnih podataka.

Takođe navode da je administracija Džoa Bajdena preduzela korake kako bi se što uspešnije suprotstavila širenju kineskog bezbednosnog "otiska" na globalnom nivou.

Ova izjava, za koju je Bela kuća rekla da se temelji na nedavno deklasifikovanim obaveštajnim podacima, usledila je nakon izveštaja Vol strit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džurnala prošlog četvrtka u kom se kaže da su Kina i Kuba postigle načelni dogovor o gradnji stanice za elektroničko prisluškivanje na otoku.

Zvaničnici upoznati s ovim pitanjem rekli su da Kina planira platiti Kubi, koja je dugo bila u teškoj ekonomskoj situaciji, milijarde dolara kao deo tog dogovora.

Nakon te objave Bela kuća je u četvrtak utvrdila da je izveštavanje časopisa netačno, ali je odbila razjasniti detalje. U subotu su, pak, izjavili: "To je problem koji traje, a ne novi aranžman kako je okarakterisan u izveštaju". U subotnjem saopštenju Bele kuće takođe se navodi da su zvaničnici, kad je Bajdenova administracija došla na dužnost u januaru 2021., bili upoznati s naporima Kine da proširi svoju globalnu vojnu i obaveštajnu prisutnost, uključujući projekte u Atlantskom okeanu, Latinskoj Americi, srednjoj Aziji, Africi, indo-pacifičkoj regiji i na Bliskom istoku. Dodaju da to uključuje "objekte za prikupljanje obaveštajnih podataka" na Kubi koji su, prema saopštenju Bele kuće, dograđeni 2019. godine.

"Ovo je dobro dokumentovano u obaveštajnom dosijeu", navodi se u saopštenju i dodaje da će kineska vlada "i dalje pokušavati da poveća svoju prisutnost na Kubi, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da je ometamo i verujemo da NR Kina nije baš tamo gde su se nadali". U izjavi se takođe navodi da su izazovi i aktivnosti Pekinga na tom ostrvu stalno prisutni.

Izvori upoznati sa situacijom kažu da su se izveštaji o planovima Kine i Kube pojavili u poverljivim obaveštajnim dokumentima poslednjih nedelja i da su podeljeni članovima obaveštajnog odbora Kongresa.

Korišćenje Kube, otprilike 100 milja od obale Floride, kao baze moglo bi omogućiti pristup prisluškivanju američkih vojnih, komercijalnih i drugih komunikacija u jugoistočnoj regiji gde se nalaze desetine američkih vojnih baza te praćenje vojnog i komercijalnog prometa. Naprimer, Stožer američke vojske Centralnog zapovedništva SAD-a za nadzor Bliskog istoka i delova središnje i južne Azije, i Zapovedništvo za specijalne operacije SAD-a nalaze se u Tampi, a Južno zapovedništvo SAD-a u Majamiju.

U novom saopštenju Bele kuće navodi se da je SAD poduzeo diplomatske i druge korake kako bi usporio delovanje kineske vlade na Kubi i širom sveta, smatrajući da je administracija Donalda Trampa postigla nedovoljan napredak u zaustavljanju te inicijative. Bajdenova administracija uverila je bliskog saveznika, Ujedinjene Arapske Emirate, da zaustave, barem privremeno, kinesku gradnju vojnog objekta u luci u blizini glavnog grada Abu Dabija, izvestio je Žurnal 2021. godine.

Zastupnik Majkl Tarne , republikanski predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, u tvitu je kritikovao, kako je rekao, promenjive opise situacije na Kubi od strane Bele kuće.

"U manje od 48 sati zvaničnici iz Bajdenove administracije više puta su protivrečili sami sebi o tome špijunira li Komunistička partija Kine Sjedinjene Države ili ne. To je neprihvatljivo", utvrdio je Tarner.

Predsednik senatskog Odbora za obaveštajna pitanja Mark Varner i potpredsednik Marko Rubio prošle nedelje su objavili zajedničku izjavu u kojoj kažu da su duboko uznemireni izveštajima da Kina i Kuba imaju isti cilj - SAD.

Državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da poseti Peking tokom juna ne bi li se zaustavilo nedavno zaoštravanje odnosa između SAD-a i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.