Zaštitnik građana: LGBTI zajednica se ne oseća sigurno

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jun.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: LGBTI zajednica se ne oseća sigurno

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa da, iako je u prethodnom periodu došlo do izvesnog napretka kada je reč o zaštiti prava pripadnika LGBTI zajednice, ove se osobe kao i oni koji podržavaju ostvarivanje njihovih prava još uvek ne osećaju sigurno.

"Izloženi su nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje. Zbog izraženih predrasuda i stereotipa vezano za osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << identiteta u našem društvu, one su i dalje, u velikoj meri, izložene diskriminaciji, kao i govoru mržnje", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pašalić je podsetio na neophodnost da se pravno urede istopolne zajednice i pravne posledice prilagođavanja pola i rodnog identiteta, da se obezbede edukacije o položaju i pravima LGBTI osoba, organizuju aktivnosti usmerene na razbijanje predrasuda i stereotipa i razvijanje usluga podrške, posebno za mlade LGBTI osobe koje su bez doma jer su ih porodice odbacile.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.