Zaštitnik građana: LGBT osobe diskriminisane, izložene nasilju i govoru mržnje

Izvor: B92, 26.Jun.2019, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: LGBT osobe diskriminisane, izložene nasilju i govoru mržnje

Beograd -- Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da se LGBT osobe kao i oni koji podržavaju ostvarivanje njihovih prava još uvek ne osećaju sigurno.

"Izloženi su nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje. Zbog izraženih predrasuda i stereotipa vezano za osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u našem društvu, one su i dalje, u velikoj meri, izložene diskriminaciji, kao i govoru mržnje", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pašalić je podsetio na neophodnost da se pravno urede istopolne zajednice i pravne posledice prilagodjavanja pola i rodnog identiteta, da se obezbede edukacije o položaju i pravima LGBTI osoba, organizuju aktivnosti usmerene na razbijanje predrasuda i stereotipa i razvijanje usluga podrške, posebno za mlade LGBTI osobe koje su bez doma jer su ih porodice odbacile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.