Zarazni virus se proširio na sve kontinente: Svet nije spreman za pandemiju, ali stigle su i lepe vesti

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarazni virus se proširio na sve kontinente: Svet nije spreman za pandemiju, ali stigle su i lepe vesti

Broj zaraženih u Kini smanjuje se iz dana u dan, dok sve više država širom sveta prijavljuje nove slučajeve.

Novi korona virus koji se sredinom decembra pojavio u kineskom gradu Vuhanu zarazio je do sada više od 80.000 ljudi i usmrtio 2.771. Iako se broj zaraženih u Kini smanjuje iz dana u dan, sve više država širom sveta prijavljuje nove slučajeve.

Danas je prijavljen i prvi slučaj zaraze u Južnoj Americi, čime se smrtonosna epidemija zvanično proširila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na sve kontinente, izuzimajući Antartik.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog porasta broja slučajeva u Evropi. Zdravstveni stručnjaci su ponovili da je "prerano govoriti o pandemiji", ali upozoravaju da svet nije spreman za takav scenario.

U kopnenoj Kini danas je prijavljeno 415 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je ukupno 78.073. Za 24 sata preminule su 52 osobe, pa je ukupan broj mrtvih 2,715. Oporavilo se 30.042 ljudi.

Iako se broj novozaraženih u Kini polako smanjuje, u ostatku sveta slika je potpuno drugačija.

Prve slučajeve prijavili su Brazil i Grčka. U oba slučajeva u pitanju su osobe koje su doputovale iz Italije, najvećeg evropskog žarišta.

U Grčkoj je zaražena 38-godišnja državljanka koja je doputovala iz oblasti na severu Italije.

Oko hiljadu gostiju iz Italije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Španije nalazi se u izolaciji u hotelu na Kanarskim ostrvima zbog bračnog para iz Italije koji je oboleo od korona virusa.

U Brazilu je zaražen 61-godišnji muškarac koji se nedavno vratio sa iz Italije. To je prva južnoamerička zemlja u kojoj je primećen korona virus, pa me može reći da da je od danas epidemija obišla ceo svet.

U Italiji je broj zaraženih porastao na 458, dok je ukupno 12 osoba preminulo. Među zaraženima je i četvorogodišnje dete. Devojčica dolazi iz mesta Kastiljone de Ada u Lombardiji, jednog od deset mesta koja se nalaze u crvenoj zoni izolacije.

Većina zaraženih nalazi se na severu Italije, u regionima Lombardija i Veneto. U regionu Sicilija potvrđena su tri slučaja zaraze, u Toskani dva, a u Liguriji jedan.

Po jednu smrt od korona virusa u proteklih 24 sata prijavili su Italija, Francuska, Južna Koreja i Japan. Tri nove smrti prijavio je Iran.

U Hrvatskoj je prijavljen drugi slučaj zaraze. Reč je o bratu blizancu prvozaraženog mladića koji se nedavno vratio iz posete Milanu.

U Crnoj Gori trenutno su 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog korna virusa. Nadzor se vrši od samog ulaska putnika u zemlju.

Zemlje koje su do sada zabeležile slučajeve zaraze korona virusom su Južna Koreja (1,261), Italija (458), Japan (172), Singapur (93), Hong Kong (89), Iran (139), Sjedinjene Američke Države (60), Tajland (40), Tajvan (32), Australija (23), Malezija (22), Nemačka (19), Vijetnam (16), Ujedinjeni Arapski Emirati (13), Velika Britanija (13), Francuska (18), Kanada (12), Makau (10), Kuvajt (25), Bahrein (33), Španija (13), Filipini (3), Indija (3), Rusija (2), Oman (4), Avganistan (1), Nepal (1), Kambodža (1), Izrael (2), Belgija (1), Liban (2), Finska (2), Irak (5), Egipat (1), Šir Lanka (1), Hrvatska (3), Austrija (2), Švedska (2) i Švajcarska (1).

Povodom korona virusa održan je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv tog virusa. Vučić je tom prilikom poručio da je u Srbiji nema zaraženih korona virusom, da ima razloga za oprez, ali ne za i veliku brigu, a da je naša zemlja preduzela sve potrebne mere da bi se zaštitila.

- I redovno perite ruke, sapun je najbolji lek - poručio je predsednik Srbije.

Pored već preduzetih mera na aerodromima, od jutros su na snazi i posebne mere nadzora na granici sa Hrvatskom. Mere podrazumevaju da se meri temperatura beskontaktnim toplomerima svima koji ulaze u Srbiju i uručivanje zdravstvenog upozorenja svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije korona virusom.

Ministarstvo zdravlja će dva puta, u 8 sati i 18 sati, objavljivati sve informacije u vezi sa korona virusom, na svom sajtu, inače, na adresi covid19.rs.

U međuvremenu, na društvenim mrežama u Srbiji su se proširile poruke u kojima se sugeriše da se u našoj zemlji pojavio korona virus i da ima preminulih. Podsećamo da su nadležni juče utvrdili da u Srbiji nema nijednog potvrđenog slučaja ovog virusa. Zato ne nasedajte na ovakve lažne vesti koje imaju samo jednu svrhu - nepotrebno širenje panike.

Srpskim državljanima koji su na kruzeru "Dajmond princes" u Jokohami, a koji nisu pozitivni na koronavirus javljeno je da brod napuštaju danas. Nakon iskrcavanja državljani Srbije ostaće još najmanje 14 dana u Japanu.

Podsećamo, od 14 državljana Srbije koji su bili na kruzeru "Dajmond princes", dvoje je bilo pozitivno na korona virus.

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u "Žurnalu Američkog medicinskog udruženja" otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Tretman obolelih od novog korona virusa za sada ne postoji i u većini slučajeva simptomi sami prolaze. Stručnjaci savetuju obolele da uzimaju dosta tečnosti, da odmaraju i spavaju, a ako se simptomi pogoršaju da odu kod lekara.

Naučnici širom sveta utrkuju se da naprave vakcinu, međutim, stručnjaci upozoravaju da od njenog testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

Iz Kine je stigla i jedna lepa vest koja je potvrdila da su mlađe osobe i deca otpornije na korona virus. Novorođenče iz Vuhana staro 17 dana oporavilo se bez terapije i u petak je otpušteno iz bolnice u Vuhanu.

SZO pozvala je zemlje širom sveta da se pripreme na moguću pandemiju, ali su stručnjaci izrazili i strah da zemlje van Kine "nisu spremne" za takav scenario.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.