Zapošljavanjem inspektora i strožim merama protiv nezdravog dela privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavanjem inspektora i strožim merama protiv "nezdravog" dela privrede

Inspektori su prva linija u borbi protiv sive ekonomije, a Zakon o inspekcijskom nadzoru predviđa revolucionarnu novost za naš sistem - inspekcijsku kontrolu neregistrovanih poslovnih subjekata, kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

"Zapošljavanje mladih inspektora, mnogo strože mere protiv prekršilaca i uvođenje novih institucija koje će, prvi put ikada, omogućiti preventivne akcije, doprineće da ova godina postane izuzetno važna za promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novog pristupa u eliminisanju sive ekonomije", rekao je Ružić u intervjuu za magazin "Diplomacy & Commerce".

U prošlosti, kako objašnjava, inspektorima nije bilo dozvoljeno da uđu, na primer, u jedan neregistrovani butik koji se nalazi u nekom stanu ili da kazne ulične prodavce koji prodaju robu na kartonskim kutijama koje služe kao štandovi.

Ističući da je inspektorima to danas dozvoljeno, dodaje da je upravo "na tome naš fokus, na 'bolesnom' delu naše ekonomije, odnosno na ljudima koji svesno i namerno krše zakon idući protiv pravedne konkurencije i tržišnih propisa, dok istovremeno ugrožavaju bezbednost drugih ljudi, naše svojine i okruženja".

Prema rečima Ružića, inspektori u Srbiji danas imaju još jednu novu ulogu, a to je da su savetnici preduzeća, što su preduzetnici, kako napominje, pozitivno dočekali, kao i sve promene koje su u toku, budući da su od samog početka sprovođenja reformi želeli da ovaj zakon bude usvojen.

"Prema poslednjoj anketi iz 2017. godine, samo 13 odsto poslovnih ljudi posmatra inspektore kao otežavajući faktor u poslovanju, dok je u 2011. godine taj procenat bio preko 50 odsto", navodi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dodaje i da je od početka implementacije ovog zakona u januaru 2018. godine, od ukupno 784.275 izvršenih inspekcijskih kontrola, 10.414 realizovano kod neregistrovanih poslovnih subjekata.

"Takođe u januaru 2018, Inspektorat za rad je otkrio 781 neprijavljenog radnika, da bi, nakon nadzora, bilo prijavljeno njih 675", kaže ministar.

Kao jedan od ciljeva resornog ministarstva, Ružić navodi i podizanje svesti među građanima i preduzećima o značaju borbe protiv sive ekonomije, što se, kako podseća, realizuje kroz organizovanje nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", koja ima za cilj da motiviše građane da uzmu račun za kupljenu robu, jer na taj način doprinose tome da se 20 odsto novca vrati u budžet.

Ružić je najavio takođe da će uskoro biti otvorena Kancelarija privrednog savetnika, koji će postati stalni kanal za komunikaciju između preduzeća i države u pitanjima koja se tiču inspekcijskog nadzora, kao i mesto gde će preduzeća moći da dobiju informacije, iznesu svoje probleme i da dobiju savet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.