Zaposleni u kulturi negoduju, Tasovac: Biće više

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni u kulturi negoduju, Tasovac: Biće više

Sa 16 milijardi prošle godine, budžet Ministarstva kulture i informisanja, prema predlogu za narednu godinu, pašće na 11 milijardi dinara.

Ministar Tasovac poručuje da je budžet realan, dok zaposleni u kulturi negoduju zbog lošeg položaja i manjih plata.

Manje novca u kasi ministarstva na čijem je čelu Ivan Tasovac objašnjava smanjenjem troškova. Ministar kulture i informisanja tvrdi da će za kulturu biti više, ali za državne medije manje novca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ono što je sigurno, to je da nema značajnog i stabilnog ulaganja u kulturu bez jake i stabilne ekonomije, ali isto tako, ono čega je svesna Vlada Srbije i što predstavlja našu politiku to je da nema uspešnog društva bez jake kulture", naveo je ministar.

Rekonstrukcija Narodnog i Muzeja savremene umetnosti, kao i decentralizacija, među prioritetima su za sledeću godinu. Novac je planiran i za, u 2015. inače zapostavljenu, kinematografiju.

"Verovatno iduću godinu možemo, čak i da je ne najavljujemo, da je nazovemo godinom filma s obzirom da će najveća sredstva, bar po ovome što sam ja čuo, do sada biti za savremen filmsku produkciju", dodao je Tasovac.

I zaposlene u kulturi zanima novac, pre svega onaj predviđen za njihove plate. Izostavljeni iz nedavnog povećanja zarada u javnom sektoru, traže ravnopravan položaj.

"Isti tretman za sve zaposlene u javnom sektoru, nediskriminacija, veoma principijelan pristup svim segmentima koji se finansiraju iz budžeta", kaže Dragan Milanović iz Granskog sindikata kulture i umetnosti "Nezavisnost".

"Što se tiče budžeta verujemo mi da će biti bolje, samo je bilo bitno ovog momenta da se kaže zašto je izuzeta kultura. Osećamo se malo bljakavo, ali dobro mi smo na to navikli", ističe Dragana Đorđević iz Samostalnog sindikata kulture Srbije.

Još je nerešeno i pitanje iznosa takse za javne servise.

Koliko će koštati TV pretplata znaće se posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnim servisima, kaže ministar kulture i informisanja, uz napomenu da je zakonom utvrđeno da visinu takse određuju upravni odbori javnih servisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.