Zaplenjeno četiri tone droge- najbolji rezultat decenije

Izvor: Prva.rs, 11.Feb.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaplenjeno četiri tone droge- najbolji rezultat decenije"

Na konferenciji za medije, ministar policije je naglasio da rad na suzbijanju narko-kriminala mora da bude pojačan iako je u poslednjih 14 meseci zaplenjeno više od četiri tone droge, što je, kako je istakao, "najbolji rezultat postignut u poslednjih osam ili 10 godina".
"Zaplene su više nego dvostruko veće od 2008-2012. godine. Razbijeno je 14 organizovanih kriminalnih grupa.. Uhapsili smo 47 vođa narko-grupa i njihovih pomagača, pronađeno je i zaplenjeno 54 narko-laboratorija", dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je Stefanović.
"Smanjen je i broj ukradenih vozila na 12 posto. Nekada se kralo 12 automobila dnevno, a danas tri pita manje. Broj razbojništava smanjen je za 20 posto. Rasvetljeno je i 92 posto iznuda", izjavio je.
Ministar je kazao i da je u poslednje tri godine zabeležena stalna tendencija pada najtežih krivilnih dela – ubistava.
"U periodu od 2004. do 2012. imali smo prosečno izmadju 140 - 150 ubistva godišnje, a u poslednje tri godine taj broj je oko 100 godišnje. Intenzivno radimo na tome da smanjimo i taj broj, iako se u to sada uračunava i broj ubistava iz porodičnog nasilja", naglasio je ministar.
Ministar se osvrnuo i na migrantsku krizu.
"Kroz Srbiju je u vreme migrantske krize prošlo više od milion ljudi. Policajci koji su učestvovali u tome zaslužuju svaku pohvalu, jer građani nisu osetili teret te krize", rekao je on.
Naveo je da je MUP izmirio obaveze i dugove od 2 milijarde i 600 miliona dinara.
"Mi smo uz podršku Vlade Srbije obezbedili novac za dugove u prethodnih 10 godina. Obezbedili smo i milijardu dinara za druge dugove. Ministarstvo je isplatilo i solidarnu pomoć za lečenje pripadnika MUP u iznosu više od 200 miliona dinara".
"Pogledajte ko je tamo - bivši lideri DOS, organizacija koje finanisra Soros, kao što je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, različita udurženja stanara, zaduženih u švajcarcima, kakve oni veze imaju sa protestom policijskih sindikata. Tamo nema nijedan sindikalni zahtev. Nije bilo protesta kad su im bile pocepane uniforme, oklopna vozila... Potpuno politički skup, oni su se ogoleli. Koliko je bilo zapravo policajaca i vojnika. Videće ljudi, nek prebroje, svakako nije bilo mnogo ljudi. Prisutan je od 26 sindikata samo jedan", kazao je Stefanović.
„Nemojte pod plaštom sindikata da upućujete političke zahteve. Tu sindikalnih zahteva nema. Prethodne nedelje sam postigao sporazum sa jednim sindikatom o povećanju odredjenih primanja za policiju i založio se za oštrije kažnjavanje krivičnog dela nad policijom. To je način da se borimo za položaj policije", naglasio je Stefanović.
Zapitao je i zašto organizatori protesta nisu ranije održavali takve skupove, kada je Šarić bio jedan od glavnih investitora u zemlji.
"Tada ih to nije interesovalo", konstatovao je on, dodajući da se po tome vidi koliko ih je interesovala borba protiv narko-trafikinga i kriminala.
Ministar je poručio da neće dozvoliti da bilo ko ponižava i da se iživljava nad pripadnicima policije i MUP-a, sa idejom da će tako ubrati koji jeftin politički poen.
Stefanović je rekao da ne želi da dozvoli da bilo ko, ko se obraća javnosti političkim rečnikom, "pljune na te ljude", a nije ni svestan šta sve oni rade.
"Ne želim to da dozvolim", ponovio je Stefanović.
O Jankoviću i slučaju Savamala
Stefanović je izjavio da su izjave koje daje kandidat za predsednika Srbije Saša Janković skandalozne, da je on čovek "bez obraza" i da se čak ne bavi politikom, već politikanstvom.
On je reako da je Janković lagao i kad je tvrdio da se neće kandidovati, a jeste, i da su svi znali da hoće, a takođe i kad je rekao da je na prekidu Tribine u Beškoj "neko oboren i šutiran".
"Ko je oboren i šutiran? Imate snimke na 'jutjubu'..Lagao je Janković", rekao je Stefanović.
Stefanović je osvrćući se na rad Jankovića kao ombudsmana naveo da je Ranko Panić ubijen na protestu 2008. godine kada je vladala DS, koju je Janković podržavao, da je Janković održao mnogo komisija, konferencija za novinare, internih kontrola imao i da nijednom nije upitao gde su ubice Panića, jer ga to nije interesovalo.
Kako je rekao, ubijen je čovek na protestu samo zato što je drugačije mislio.
On je ocenio da Janković nikada nije bio zaštitnik građana i da se bavio samo politikanstvom i nanosio štetu instituciji koju je predstavljao, a koju je "predugo obavljao" na štetu građana Srbije.
Stefanović je dodao i da ne zna kako predsedničkog kandidata DS nije sramota da izgovara sve što izgovara, iznoseći podatak da se za vreme vlasti DS na ulicama dilovalo dva, tri puta više droge nego sada, 50 odsto više ljudi godišnje gubilo živote, a narko dileri bili najveći investitori u Srbiji.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izavio je da u predmetu Savamala treba sačekati da tužilaštvo završi svoj posao da bi se utvrdilo da li je bilo odgovornosti policije u tom slučaju.
"Neću dozvoliti da bilo ko bude sudija osim onih koji su za to nadležni", rekao je Stefanović upitan zbog čega još nema odgovora na to zašto policija nije postupala po pozivu građana u noći između 24. i 25. aprila prošle godine kada su nepoznate osobe bagerima porušile u objekte u beogradskoj četvrti Savamala.
Stefanović je rekao da neće dozvoliti ni medijima da budu sudije i da mu se čini da postoji želja da se ovde krivci oglašavaju bez dokaza i utvrđenih činjenica.
Izvor: b92, tanjug, beta

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.