Izvor: B92, 27.Jun.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapad će predložiti podelu Kosova"

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da bi zapadne države mogle, iz pragmatičnih razloga, da ponude podelu Kosova.

"Bojim se zapadnog pragmatizma, jer će taj pragmatizam nuditi neka rešenja koja bi mogla uticati na teritorijalne podele", rekao je Ivanović za "Pres".

"Pitanje teritorije nećemo na sto staviti mi, ni Albanci", kaže Ivanović, kao i da posle izvesnog broja godina Zapad može da zaključi da ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da reši kosovsko pitanje i da će onda ponuditi solomosko rešenje.

"Ali, ponavljam, na Kosovu nije reč o teritoriji. Identitet Srba vezuje se za Kosovo, ma gde oni živeli, u Hrvatskoj, Srbiji, Kanadi ili Americi", rekao je on.

Državni sekretar je negirao da je odluka Vlade Srbije o ukidanju sedam opština južno od Ibra prećutni predlog o podeli Kosova i rekao da je "apsolutno isključeno da je to bila ideja".

"Mi nismo zadovoljni rešenjem koje je neuklopivo u Ustav Srbije i međunarodno pravo", kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa britanskim ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom pve nedelje predložio je "kiparski model" kada se razmišlja o načinu ulaska Srbije u EU.

"To znači da bi Srbija ušla u EU sa celom svojom teritorijom, uključujući i Kosovo, ali se, kada uđe u Uniju, evropska pravila ne bi primenjivala na Kosovo", rekao je Ivanović i dodao da je i Kipar primljen u Uniju ceo, ali se evropska pravila i vizna liberalizacija ne primenjuju na severni deo Kipra.

Državni sekretar je dodao da Kosovo i Srbija od 2003. imaju posebne mehanizme za pridruživanje i da između Kosova i preostalog dela Srbije postoje velike razlike u dostignutim evropskim standardima.

Takođe, status Kosova se neće rešiti bez Srbije, a Srbija "nema nameru ni sad, ni ubuduće da prihvati nezavisnost Kosova", kazao je on.

Kada mu je skrenuta pažnja da EU ne želi još jedan Kipar, Ivanović je rekao da je taj predlog dobar "jer nema drugog rešenja" i da EU ne može da ostavi Balkan po strani jer bi to bio problem za njih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.