Zaostajaćemo mi još!

Izvor: Blic, 18.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaostajaćemo mi još!

Srpska industrija u proseku radi sa opremom kupljenom 1980. To su podaci Unije poslodavaca Srbije. U farmaceutskoj industriji „svega" 21 godinu! S druge strane, ekspert SB za ovaj deo Evrope kaže da će kriza u Srbiji po svemu sudeći imati oblik slova L, to znači trajaće dugo sa sporim opravkom! Podstaknut ovim ili nečim drugim, naš potpredsednik Vlade zadužen za nauku, stavio je farmaceutsku industriju u sam vrh oblasti koje mogu zaposliti naše naučnike. Sve to u TV „Palma" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intervjuu. Kako on to reče, doći će veliki proizvođači generičkih lekova, ulagaće u istraživanje i angažovati naše stručnjake... Kao ogledni primer navede nam „malu" Švajcarsku od šest miliona stanovnika.

Ono što je mene nateralo da napišem ovaj tekst je činjenica da je samo nedelju dana pre, ta ista Vlada, ili njen deo, donela odluku o odlaganju obavezne primene standarda dobre proizvođačke prakse, poznatog kao GMP. To je sistem kontrole ugrađen u sam proces proizvodnje koji svodi na najmanju meru mogućnost bilo kakve zloupotrebe ili greške koja bi dovela do neispravnosti leka. Cilj mu je pre svega zaštita zdravlja. Bez toga je čak i čestim povremenim kontrolama nemoguće obezbediti da svaka serija bude bezbedna i jednakog kvaliteta.

Možda potpredsednik nije informisan, ali su mnogi renomirani proizvođači lekova, uključujući one iz Švajcarske, odustali od proizvodnje u našim pogonima jer to ne može nigde da se proda izuzev na našem tržištu. I ako potpredsednik zaista misli da je razvoj farmaceutske industrije jedan od stubova privrednog rasta Srbije, neka iskoristi svoju funkciju u smislu obezbeđivanja uslova za tako nešto da ne bismo i dalje bili jedina zemlja u Evropi bez GMP. I još nešto, mala Švajcarska ulaže četiri milijarde godišnje ili 10 miliona franaka DNEVNO na istraživanje lekova i sa ukupnim izvozom od oko 30 milijardi evra premašuje naš ukupni BDP! Godine 2010. inače ističe licenca za preko 100 patentiranih lekova, te ima puno mesta za generiku. Za početak moramo da imamo makar standarde, da ne pominjem mašine, pa neka i ne stignemo tu Švajcarsku!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.