Zakuvalo se između Hrvata i Crnogoraca

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 15:35

Zakuvalo se između Hrvata i Crnogoraca

Crna Gora i Hrvatska će otvorena pitanja rešavati razgovorom, a ako u dogledno vreme ne bude postignut dogovor, postoje međunarodni instrumenti.

To je danas izjavio crnogorski ministar spoljnih poslova Filip Ivanović.

Ivanović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Albanije Igljem Hasanijem, upitan kako će se rešiti otvorena pitanja sa Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju, kazao da su odnosi dve države dobri i prijateljski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istakao je da Hrvatska podržava evropske integracione napore Crne Gore i da je činjenica da postoje određene teme koje nisu rešene između dve države.

"Hrvatski kolega i ja smo se saglasili da ta pitanja i te teme rešavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vreme ne uspemo da postignemo dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to, rekao je Ivanović, prenosi agencija Mina.

On je kazao da Hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumenti, ali i Crna Gora takođe. "Te argumente ćemo razmenjivati, u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmenjivali i prilikom ranijih susreta, rekao je Ivanović.

Na pitanje kako će popuniti ambasadorska mesta i da li to može poslužiti za političko popunjavanje po dubini, Ivanović je rekao da će ta mesta popunjavati u skladu sa zakonom i praksom u MVP.

On je rekao da Zakon predviđa da 30 odsto šefova misija mogu biti politička imenovanja, koja ne dolaze iz reda karijernih diplomata.

Ministar je najavio da će do januara imati određeni broj predloga za popunu tih mesta, političkih predloga i karijernih diplomata. "S tim što je ta procedura interna i javnost o tome neće biti obaveštena do dobijanja agremana", naveo je Ivanović.

Upitan da li će razmatrati revidiranje Sporazuma državnih tužilaca između Crne Gore i Hrvatske za ratne zlačine i da li će insistirati na rešavanju ratnog zločina u Lori, Ivanović je kazao da i o tome razgovaraju, ali da ne bi iznosio konkretne detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crnogorski ministar: Ako se ne dogovorimo s Hrvatskom, postoje međunarodni sudovi

Izvor: Danas, 18.Jan.2024

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović izjavio je da će Crna Gora i Hrvatska razgovorom rešavati otvorena pitanja, a ako u dogledno vreme ne bude dogovora, postoje međunarodni instrumenti za njihovo rešavanje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.