Zakopali ratne sekire: Problem između Kine i Rusije je rešen

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 23:37

Zakopali "ratne sekire": Problem između Kine i Rusije je rešen

Rusija i Kina nemaju teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je komentarisala situaciju oko ostrva Boljšoj Usurijsk.

"Ruska i kineska strana drže se zajedničkog stava da je pogranično pitanje između naših zemalja konačno rešeno. Rusija i Kina su u više navrata potvrđivale da ne postoje međusobne teritorijalne pretenzije, a postoji odgovarajuća odredba i u Sporazumu o dobrosusedskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosima, prijateljstvu i saradnji od 16. jula 2001. godine – glavnom sporazumu za bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

Po njenim rečima, Moskva i Peking su 2005. godine ratifikovali dodatni sporazum o rusko-kineskoj granici.

Prema sporazumu, strane su međusobno podelile ostrvo Boljšoj Usurijsk. Razgraničenje u toj oblasti završeno je tri godine kasnije.

Zaharova je istakla da je to pitanje rešeno zahvaljujući višegodišnjim naporima obe strane, a odraz je i visokog nivoa međusobnih odnosa. Po njenim rečima, Moskva i Peking blisko sarađuju u oblasti pogranične saradnje. Konkretno, efikasno funkcioniše Zajednička granična komisija u okviru koje se rešavaju sva pitanja.

Ostrvo Boljšoj Usurijsk, ukupne površine više od 250 kvadratnih kilometara, nalazi se na reci Amur na teritoriji Rusije i Kine. Ostrvo je smešteno na raskrsnici međunarodnih transportnih koridora Dalekog Istoka i severoistoka Kine. Površina ruskog dela ostrva je 174 kvadratna kilometra. Drugi deo je predat Kini zajedno sa ostrvom Tarabarov na Amuru 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.