Zakonima protiv tabloidizacije

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakonima protiv tabloidizacije"

Beograd -- Zašštitnik građana Saša Janković rekao je da se srpska javnost nada setu medijskih zakona kako bi se mediji oslobodili netransparentnih uticaja i tabloidizacije

Zašštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da Svetski dan slobode medija, 3. maj, srpska javnost dočekuje u nadi da će ove godine konačno biti završen i usvojen set medijskih zakona koji treba da stvori uslove za istinsku reformu srpske medijske scene, kako bi se oslobodila netransparentnih uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tabloidizacije.

Janković je čestitao praznik svim medijskim poslenicima, posebno ističući njihovo pravo da rade slobodno, ali i obavezu da istinito, potpuno i pravovremeno informišu gradjane, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Zaštitnik građana je u svom redovnom godišnjem izveštaju istakao da je "tabloidizacija medija u prethodnom periodu prerasla u tabloidizaciju države koja krši ustavno pravo na brzo, objektivno i tačno informisanje građana i dezavuiše rad institucija".

U saopštenju se podseća da je u Izveštaju navedeno da "zahuktala tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije i lišava institucije poverenja, a za to nisu krivi tabloidi već pojedinci unutar institucija koji svoje netrasparentne ciljeve ostvaruju plasiranjem poverljivih podataka, poluinformacija, dezinformacija i laži preko odabranih medija".

Bez prekidanja takvog trenda nije moguće stvaranje uslova za punu afirmaciju osnovnih demokratskih principa, ljudskih i gradjanskih prava, smatra Janković.

Glavna odgovornost za obavljanje tog posla je, kako je ocenio, na organima javne vlasti, kao i na medijima i novinarima.

U saopštenju se dodaje da će Zaštitnik građana u okviru svoje nadležnosti, nastaviti da pruža punu podršku novinarima, medijima i organizacijama i pojedincima koji se zalažu za istinsku slobodu medija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.