Janković: Pravo novinara da rade slobodno

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Pravo novinara da rade slobodno

Zaštitnik građana Saša Janković uveren je da će ove godine konačno biti usvojen set medijskih zakona koji treba da stvori uslove za istinsku reformu srpske medijske scene, kako bi se ona oslobodila netransparentnih uticaja i tabloidizacije.

Čestitajući svim medijskim poslenicima, zaštitnik građana je u saopštenju posebno istakao pravo novinara da rade slobodno, ali i obavezu da istinito, potpuno i pravovremeno informišu građane, prenosi Beta.

Zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana je podsetio da je u svom redovnom godišnjem izveštaju istakao da je tabloidizacija medija u prethodnom periodu prerasla u tabloidizaciju države koja krši ustavno pravo na brzo, objektivno i tačno informisanje građana i dezavuiše rad institucija.

"Zahuktala tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije i lišava institucije poverenja, a za to nisu krivi tabloidi već pojedinci unutar institucija koji svoje netrasparentne ciljeve ostvaruju plasiranjem poverljivih podataka, poluinformacija, dezinformacija i laži preko odabranih medija", dodaje se u saopštenju.

Janković je ocenio da bez prekidanja takvog trenda nije moguće stvaranje uslova za punu afirmaciju osnovnih demokratskih principa, ljudskih i građanskih prava a da je glavna odgovornost za obavljanje tog posla na organima javne vlasti, kao i na medijima i novinarima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.