Zakonima do modernizacije sistema odbrane

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonima do modernizacije sistema odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio da je za stabilnost Srbije i njeno jačanje kao regionalnog lidera, značajno da Parlament usvoji set sistemskih zakona i strategija iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Sa aspekta stabilnosti i sigurnosti Srbije i njenog jačanja kao regionalnog lidera bilo bi značajno da Parlament, početkom oktobra, usvoji set sistemskih zakona i strategija iz oblasti odbrane i bezbednosti, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nedeljnik "Vreme", ističe da nacrti Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, koji će biti pred poslanicima Parlamenta 6. oktobra, uz strategijski pregled odbrane koji je Vlada već usvojila, predstavljaju tri najvažnija strategijska dokumenta koje Srbija nikada ranije nije imala.

Prema njegovim rečima, ma koliko ti dokumenti bili strategijski, Parlament može i da ih promeni i to nije konačna vrednosna orijentacija Srbije već procena stanja, izazova, rizika i pretnji, analiza budućnosti i smernice daljih aktivnosti neophodnih da bi naša zemlja bila stabilna i sigurna i da bi nastavila da jača u regionalnog lidera.

Šutanovac je objasnio da će se pred poslanicima naći i izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o vojsci, jer se pokazalo da važeći zakoni, usvojeni pre nepune dve godine, imaju stavke "koje nisu dovoljno kvalitetna rešenja koja su neophodna za modernizaciju sistema odbrane i potpunu profesionalizaciju".

Zakon o Vojnoobaveštajnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji

"Zakon o upotrebi vojske i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije je nov, savremen zakon, koji bi trebalo da omogući da Srbija uzme adekvatno učešće u mirovnim operacijama, čime podižemo ne samo ugled vojske, već i ugled zemlje u svetu", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih sistemskih zakona koji se usvajaju jeste i Zakon o Vojnoobaveštajnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji, kojim se definiše način rada i koordinacije tih agencija.

"Konačno se stavlja u normativni zakonski osnov, u kome neće biti dileme šta je to što one mogu da rade i na koji način. Da bi sve to bilo kontrolisano i nadzirano, uvodimo funkciju generalnog inspektora, koja je novost u vojnim agencijama", rekao je Šutanovac.

Objašnjavajući šta je bolje rešenje za Srbiju, vojna neutralnost ili pristupanje NATO-u, Šutanovac kaže da "ta dilema trenutno postoji samo u javnosti" i da "nama niko iz NATO-a nije ponudio da im se priključimo".

Ministar navodi i da "Srbija još nije uzela ni potpuno učešće u Partnerstvu za mir", dodajući da "u okviru tog partnerstva postoji veliki broj mogućnosti i kvalitetnih aktivnosti koje Srbija tek treba da iskoristi".

"Činjenica je da postoji odluka parlamenta o neutralnosti, kao što je činjenica da ta odluka nije urađena na osnovu strategijskih dokumenata i strateške vizije o saradnji u budućnosti, imajući u vidu da će Srbija vrlo brzo biti ostrvo u NATO-u, jer će sve zemlje u okruženju biti u NATO-u ili imati NATO snage na svom prostoru", navodi ministar.

Šutanovac je zapitao "kakav odnos treba da imamo prema tradicionalno prijateljskim zemljama Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji od kojih očekujemo i imamo jaku podršku iako su u NATO-u".

"Mislim da se o tome izvesno vreme neće voditi debata, ali će doći trenutak kada će i to važno pitanje biti postavljeno pred nas; biće potrebno dovoljno hrabrosti da se građanima objasni kakva je sve korist od bezbednosnih integracija", ističe Šutanovac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.