Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon, zakon gospodaru

Najpre da ponovimo i podsetimo. Od kada je premijer proglasio "bespoštednu borbu protiv kriminala i korupcije" i počeo da apsi, i naša rubrika je roglasila "bespoštednu borbu za donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine državnih i partijskih funkcionera".

Kao prethodni, prvi i osnovni uslov one prve "bespoštedne borbe". Kako mogu voditi "bespoštednu borbu" ako su neki od "boraca" sami učestvovali ili učestvuju u ovoj "sistemskoj" pošasti. A morali su, jer je teorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i praktično nemoguće da smo po korupciji u "načelu" pri vrhu negativne liste, dok se u "pojedinostima" sve završava kao sa već davnim "ostrvskim parama". Para nema, a niko ih nije uzeo ni odneo. Istina, uhvati se po neki doktor sa obeleženih dvesta-trista evra, što samo dodatno kompromituje "bespoštednu borbu". Kad čujemo i vidimo koliko ko ima i koliko je stekao baveći se "brigom za narod". Dakle, politikom i partijom. Umesto ove političke odmazde protiv "bivših" metodom "zloupotrebe službenog položaja", stvar bi bila prosta i jednostavna. Ako se hoće. Zloupotrebio je državni i partijski položaj onaj ko ima više nego što može imati.

Podsećamo da smo, ako se ne pojavi zakon ili makar ozbiljna inicijativa, pre skoro godinu dana "zapretili" masovnim protestima u našoj rubrici. Tipa, svaki tekst, bez obzira o čemu bio, počinje i završava se apelom "DONESITE ZAKON...".

Kad, pre nekoliko meseci, premijer samo što nas nije citirao. Nema više "žmurenja". Hitno donosimo zakon o poreklu imovine. Nije rekao, ali to smo svi podrazumevali, da će primena budućeg zakona početi baš od onoga ko preuzima odgovornost za sve i koji jedini "od drveća vidi šumu". Dakle, od sebe i "svojih" (neki su zlurado komentarisali da je premijer "pripretio" zakonom baš zbog nekih "svojih"). Istina bilo je i uvek "dežurnih" skeptika. Svrstanih u dve kolone. Prva opšteg tipa. Vrana vrani oči ne vadi, rekao je davno narod. A istorija, osvedočena učiteljica života, bezbroj puta potvrdila. Drugu kolonu čine kritičari "lika i dela". Šta je sve "prvi" obećao. Mercedese, kamione, autobuse, čipove, esmarke, nebodere. Dok u onom svakodnevnom konkretnom životu ono što treba da raste pada, a raste ono što treba da pada.

Naravno, naša rubrika nije potpala pod uticaj sumnjivih i smutljivih podozrenja i neverica. Ako veruje 50 posto naroda i tolike i takve svetske institucije sa sve Blerom, Stros-Kanom, Guzenbauerom, Fratinijem, treba da veruju i svi ostali. Da po podršci i poverenju vođi stignemo i prestignemo Kubu i Severnu Koreju. A da ekonomski stignemo zemlje savetnika. Samo da nekako doguramo do Leta Sedamnaestog. Tada će se svim dosadašnjim i novim (njih uvek mora da bude) ispunjenim obećanjima, stići i taj nedostižni "bolji život". Dosta nam je više repriza na RTS-u.

Mada zebemo. Pritisnut obavezama i "odgovornostima" premijer već odavno ne pominje naš "zakon". Nije se ni nacrt pojavio. Čak ni ideja kako bi se to sve radilo. Da mediji i javnost preventivno polemišu. Zato opet sve "čimbenike" upozoravamo. Glava, srce i kičma svih reformi je "naš" zakon. Kad već nije bilo lustracije "devedesetih", ovo mora biti moralna katarza svih godina "koje su pojeli skakavci".

Na kraju da po ko zna koji put podsetimo na naš model. Nazvali smo ga zakonom o ispitivanju stanja, načinu sticanja i oduzimanju nelegalno stečene imovine državnih funkcionera. Gde spadaju predsednici i premijeri, ministri i poslanici, gradonačelnici i državni direktori, partijski lideri. I svi drugi koji su koristeći državne i partijske pozicije i privilegije uzeli ono što im nije pripadalo. Treba da im pripadaju samo državna plata i ostala prateća lična primanja (prevoz na posao i sa posla, topli obrok, regres za godišnji odmor, dnevnice). Za poslednjih 20 višepartijskih godina, ili 240 meseci, to je maksimalno 168 hiljada evra (240 meseci po 700 evra mesečne ušteđevine). Pod uslovom da je "kandidat" sve vreme bio na "državnom poslu". Ako je bio manje, onda ovih "graničnih" 700 evra množimo sa konkretnim brojem meseci "kandidata". Računa se zatečena imovina. Gotovina u zemlji i inostranstvu (keš, kartice, hartije od vrednosti), vlasnička prava (akcije, udeli), nekretnine (stanovi, kuće, zamkovi, druge nekretnine, zemljište, zasadi), pokretna imovina (jahte, džipovi, auti). Od bruto imovine oduzima se imovina za koje postoje dokazi o drugačijem sticanju (nasledstvo, privatni biznis ako nije bio "namešten" i sl.), pa se formira "osnovica" za kandidata. Sve što bi još rekli, piše u naslovu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.