Zakon o upravnom postupku za promenu odnosa država-građanin

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o upravnom postupku za promenu odnosa država-građanin

Vlada Republike Srbije prihvatila je Zakon o opštem upravnom postupku, koji građanima i privredi treba da obezbedi lakše obezbeđivanje neophodne dokumentacije, i uputila ga Narodnoj skupštini na usvajanje.
Ovim zakonskim rešenjem se, kako saopštava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pokreće transformacija odnosa države prema građanima ciklusom aktivnosti, koji, između ostalog, podrazumevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i rasterećenje građana i privrednika.
Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o državljanstvu i mnoga druga dokumenta koja su u posedu države, a koja su građani ranije morali sami da pribavljaju kako bi ostvarivali svoja prava, ovim Zakonom će postepeno otići u istoriju, navodi se u saopštenju.
Naime, 90 dana od usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.
Ministarstvo je, radi boljeg sprovođenja Zakona, predvidelo obuke službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije kako prema svojim korisnicima, tako i prema poslu koji obavljaju.
U okviru strategije elektronskog komuniciranja među državnim organima i sa građanima, predviđeno je da Zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje.
"Svesni da je za dostizanje tog cilja potrebno doneti i određeni broj propisa, kao i promenu svesti službenika, istovremeno smo uvereni da će ovaj Zakon dati podstrek celokupnom procesu", ocenjuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
Kreiranje novog Zakona o opštem upravnom postupku je izuzetno važan korak u reformi javne uprave, koju sprovodi Vlada Srbije, a koja treba da dovede do javne uprave po evropskim standardima, a za interes naših građana, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.