Pribavljanje izvoda iz matične knjige rođenih odlazi u istoriju

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribavljanje izvoda iz matične knjige rođenih odlazi u istoriju

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o opštem upravnom postupku koji predviđa da građani više neće morati sami da pribavljaju dokumente poput izvoda iz matične knjige rođenih, nego će morati da ih obezbede državni službenici uvidom u elektronsku bazu podataka.

Izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i mnogi drugi dokumenti koji su u posedu države, koje su građani ranije morali sami da pribavljaju radi ostvarivanja svojih prava, ovim zakonom će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << postepeno otići u istoriju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.

Naime, 90 dana posle usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Radi boljeg sprovođenja zakona, resorno ministarstvo je predvidelo i obuku službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije.

Vlada Srbije je Predlog zakona o opštem upravnom postupku uputila u Skupštinu na usvajanje.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.