Zakon o radu na popravnom

Izvor: Politika, 20.Jan.2014, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o radu na popravnom

Povučen ceo paket ekonomskih zakona, o kojima se u javnosti poslednjih meseci vodi oštra polemika

Nacrt zakona o radu ide na popravni, a na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) juče je odlučeno da se formira radna grupa za donošenje novog dokumenta. To praktično znači da na doradu ide sadašnji nacrt, što svakako nije iznenađenje u situaciji kada se odlučuje o raspisivanju novih parlamentarnih izbora, imajući u vidu da je predlog iza koga je svom snagom stao ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saša Radulović, naišao na veliko protivljenje radnika i sindikata.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da Zakon o radu nije povučen iz procedure, jer nije bio ni u vladinoj, ni u skupštinskoj proceduri. „Spremni smo da razgovaramo o svemu, da nađemo zajednički imenitelj, bar kad je reč o nekim pitanjima, s radnicima, poslodavcima i sindikatima. Mislim da je to na radost svih građana ove zemlje, da pokušamo da to uradimo u narednih mesec, dva ili tri, da donesemo dobar zakon koji će omogućiti lakše poslovanje poslodavcima i normalan položaj radnika koji će biti stimulišući a ne demotivišući”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer Ivica Dačić i vicepremijer Vučić juče su se dogovorili sa članovima Kolegijuma SES-a, Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom i Nebojšom Atanackovićem, da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između vlade, sindikata i poslodavaca, nakon čega će predlog ući u proceduru u vladi i skupštini.

Ovo za „Politiku” potvrđuje i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

– Dogovoreno je da se na sednici SES, koja će biti održana početkom februara, formira radna grupa koja će izraditi novi predlog Zakona o radu. U radnoj grupi biće predstavnici vlade i socijalnih partnera. Takođe, biće povučeni iz skupštinske procedure i predlozi zakona o privatizaciji i stečaju, i o njima će se takođe raspravljati na sednici SES-a u narednom periodu – ukazuje Orbović.

Time je, zapravo, povučen ceo paket ekonomskih zakona, o kojima se u javnosti poslednjih meseci vodi oštra polemika, ističe lider Samostalnog sindikata.

– Ne želim da posmatram to kao nečiju ličnu pobedu ili poraz, već kao pobedu evropskih vrednosti i socijalnog dijaloga. I da jednostavno bude poruka svima onima koji smatraju da svojom samovoljom mogu da preskoče demokratske procedure – poručuje Ljubisav Orbović.

Sa druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS), kaže da radno zakonodavstvo mora biti zasnovano na principima koji važe svuda u Evropskoj uniji.

– UPS žali za propuštenim vremenom i svaki mesec, svaki dan, u kome nismo ušli u ozbiljnu reformu privrednog sistema i privrednog ambijenta, predstavlja veliki gubitak. Zameram sindikatu što ranije nije krenuo u realizaciju svojih primedbi i što ih nije ranije javno istakao – navodi Atanacković.

Zoran Ivošević, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union na predmetu radno pravo, objašnjava za naš list da je reč o sporu, gde se ukrštaju interesi radnika, sindikata, poslodavaca i njihovih udruženja. Po važećem zakonu, svi sindikati, a ne samo reprezentativni, imaju određene privilegije.

– Povučenim Nacrtom zakona reduciraju se ove privilegije, a reprezentativni sindikati nisu bili zadovoljni Nacrtom zbog snižavanja zarada, naknada zarada i drugih ličnih primanja. I to je bio razlog što su napustili prethodnu radnu grupu za izradu nacrta – podseća Ivošević.

Pre samo nekoliko dana, ministar privrede Saša Radulović, najavio je da će podneti ostavku, ukoliko ne bude usvojen novi zakon o radu i prateći zakoni o privatizaciji i stečaju. „Tu sam zato što mislim da zakoni mogu proći, u protivnom više neću biti ministar i podneću ostavku”, izjavio je Radulović prošle nedelje.

Radulović se juče nije oglasio, a njegovo ministarstvo je saopštilo da oni rade na tome da se reforme otkoče.

– Nismo se prihvatili ovog teškog posla da bismo tako lako odustali. Građani podržavaju započete reforme i to nam daje snagu da istrajemo i pobedimo. Interesne grupe ne mogu da kroje kapu svim građanima Srbije. I političari moraju da nauče da ne mogu da se rade samo popularne stvari i priča o reformama, mora nekad nešto i stvarno da se uradi. Dosta je bilo – rekli su za naš list u Ministarstvu privrede.

B. Bilbija

----------------------------------------------

Prokopijević: Vlada Srbije odustala od reformi

Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je da je povlačenje Nacrta zakona o radu dokaz da se vladajuća koalicija plaši gubitka podrške glasača i da zbog toga odustaje od reformi.

Prokopijević je rekao da je povučen Nacrt zakona o radu koji je bio „benigan”, jer je predviđao lakše otpuštanje i otpremnine, ali ne i ukidanje pregovaranja o kolektivnom ugovoru i prestanak prakse da troškovi sindikata padaju na teret poslodavaca. „Ako su ’benigni’ predlozi koji su išli u protržnišnom pravcu povučeni onda je to dokaz da je Vlada Srbije odustala od reformi”, ocenio je on.

Prokopijević smatra da aktuelna vlada neće sprovoditi reforme ni po cenu bankrota države.

Beta

objavljeno: 21.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji Nacrt izmjena Zakona o radu biće povučen

Izvor: Capital.ba, 20.Jan.2014

BEOGRAD, Članovi Kolegijuma Socijalno-ekonomskog savjeta Srbije odlučili su danas da bude povučen Nacrt izmjena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, ali će biti formirana nova radna grupa ..

Nastavak na Capital.ba...

Povučen nacrt Zakona o radu

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jan.2014

BEOGRAD - Umesto toga, formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Stop reformama: povučen nacrt Zakona o radu

Izvor: Economy.rs, 20.Jan.2014

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen. Formira se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.