Nacrt izmena Zakona o radu na doradi

Izvor: RTS, 20.Jan.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt izmena Zakona o radu na doradi

Iako je završena javna rasprava o Nacrtu izmena Zakona o radu, taj dokument će ići na svojevrsnu doradu. Socijalno-ekonomski savet odlučio da se formira zajednički tim koji će još jednom razmotriti nacrt tog zakona pre nego što uđe u vladinu i skupštinsku proceduru.

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen, a formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona, odlučeno je danas na sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveta.

Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta je zaključeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati Nacrt izmena Zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Vlade.

Kako je objasnio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, Nacrt izmena Zakona o radu nije povučen iz procedure, jer nije bio "ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri".

Vučić očekuje da će novi nacrt zakona biti završen za mesec dana kroz dijalog s poslodavcima i sindikatima, ali ističe da to ne znači da će biti prihvaćeni svi njihovi zahtevi.

"Mi smo samo rekli da smo spremni da razgovaramo o svemu, da nađemo zajednički imenitelj bar kad je reč o nekim pitanjima i to i s radnicima, poslodavcima i sindikatima", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Vučić je dodao da želi da se postigne sporazum o novom zakonu o radu koji bi bio dobar za poslodavce, a stimulativan za radnike.

Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno.

Na sastanku Socijalno-eknomskog saveta su učestvovali premijer Srbije Ivica Dačić, koji je na čelu tog saveta, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije Poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Dogovoreno je i da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, navodi se u saopstenju koje je izdato posle sastanka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je agenciji Beta rekao da će se Socijalno-ekonomski savet u punom sastavu sastati u narednih desetak dana, kada će se detaljnije ragovarati o izmenama Zakona o radu i drugih zakona važnih za uslove poslovanja i prava zaposlenih.

Dva reprezentativna sindikata su na početku izrade izmena Zakon o radu napustila pregovore nezadovoljna odnosom socijalnih partnera - Vlade i poslodavaca, i najavili da će uraditi sve da sprečee usvajanje tog dokumenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.